Info centar za veću sigurnost građana

Rijeka, 22. ožujka 2013.
Grad Rijeka i Policijska uprava Primorsko-goranska zajednički će staviti u funkciju Centar za prevenciju koji će se nalaziti u Ulici Dolac, a u kojem će građani  na jednom mjestu moći dobiti sve informacije vezane uz sigurnost, najčešće prekršaje koji se događaju na području njihovog mjesnog odbora, bilo da se radi o prometnim prekršajima, komunalnom neredu ili vandalizmu te savjete kako zaštiti svoju imovinu. Info centar bi s radom trebao početi u rujnu.

Senka Šubat i Vojko Obersnel.jpg Nakon sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta, sazvane kako bi se s obzirom na kadrovske promjene u Policijskoj upravi dogovorile zajedničke aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i vandalizma, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i Senka Šubat, načelnica Policijske uprave Primorsko-goranske održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o zaključcima donesenim na sjednici Vijeća.
 
Gradonačelnik Obersnel je naglasio kako je dogovorena još tješnja suradnja  i nastavak svih preventivnih programa. Potrebno je još bolje povezati programe i  napraviti koordinaciju u koju će se uključiti što više predstavnika struke iz institucija i udruga koje se bave preventivom. Zajednički je cilj detektirati ona područja grada u kojima se najčešće javljaju problemi poput vandalizma ili oštećenja imovine kako bi se moglo preventivno djelovati. Problematična područja nisu konkretno određena, već će se prikupljanjem informacija gradskih inspekcijskih službi, informacijama o pojavama vandalizma u odgojno-obrazovnim ustanovama, kao i podacima kojima raspolaže MUP, vezanim uz prekršaje javnog reda i mira,dogovarati preventivne mjere. Gradonačelnik Obersnel je pojasnio da su štete od vandalizma i otuđenja imovine milijunske pa postoji potreba podizanja svijesti o tome da je problem vandalizma problem svih nas, jer se štete moraju sanirati iz proračuna.
 
S tim ciljem, Grad Rijeka i Policijska uprava Primorsko-goranske županije zajednički će staviti u funkciju Centar za prevenciju koji će se nalaziti u Ulici Dolac. U Info centru će na jednom mjestu biti objedinjene informacije vezane uz učestale prekršaje koji najviše muče građane. Kroz dežurstva čitavog niza subjekata, od predstavnika gradskih službi, mjesnog odbora, MUP-a i zaštitarskih tvrtki,  građanima će se pružati savjeti kako prijaviti komunalni nered ili prometni prekršaj, kako zaštiti stan ili kuću od provale, koje uređaje se kod nas može nabaviti i koje mjere se mogu poduzeti  s ciljem zaštite imovine. Građani će na jednom mjestu moći dobiti sve informacije vezane uz sigurnost, najčešće prekršaje koji se događaju na području njihovog mjesnog odbora, bilo da se radi o prometnim prekršajima, komunalnom neredu ili  vandalizmu te kako zaštiti svoju imovinu. Info centar trebao bi s radom početi u rujnu.
Građani će se u Centar za prevenciju moći obratiti osobno ili putem predstavnika Vijeća mjesnog odbora.
Kako je naglasila Senka Šubat, načelnica Policijske uprave Primorsko-goranske, Info centar će biti dostupan svim građanima koje muče problemi poput nepropisnog parkinga, narušavanja javnog reda i mira ili vandalizam, a u njemu će se obavljati i edukacija djece osnovnih i srednjih škola i držati predavanja.
(I.N.)

 
mail print