Tenis u kolicima za osobe s invaliditetom

Rijeka, 25. kolovoza 2008.
U Teniskom centru Marčeljeva Draga održana je prezentaciju tenisa u kolicima za osobe s invaliditetom. Iako se radi o međunarodno priznatom sportu za osobe s invaliditetom, u Hrvatskoj postoje samo dva kluba tenisača u kolicima, a ovom se prezentacijom željelo što veći broj osoba s invaliditetom privući na bavljenje ovim sportom.

Današnja prezentacija zametak Teniskog kluba za osobe s invaliditetomMogućnost bavljenja novim sportom u Rijeci prezentirali su tajnik saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije Miroslav Marilović, predsjednik Teniskog kluba "Kvarner" Bruno Grbac, izbornik reprezentacije tenisača u kolicima Damir Džaja, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Veljko Karabaić te članica Poglavarstva PGŽ-a Elida Ružić. Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici nekoliko riječkih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.
 
Kako je kazao izbornik Džaja, tenis u kolicima osmišljen je 1978. godine u Americi, a popularan je postao 1990-ih godina. Od bivših država Jugoslavije, tenis u kolicima razvio se samo u Hrvatskoj, za sada u samo dva grada - Slavonskom Brodu i Zagrebu.
"Rijeka je tradicionalno teniski grad i vjerujem kako će među osobama s invaliditetom postojati zanimanje za tenis u koliima," kazao je Džaja. Tenis u kolicima se inače igra po istim pravilima i na igralištima istih dimenzija na kojima igraju ostali tenisači. Jedna od razlika je što loptica može pasti dva puta na tlo, s tim da prvi put mora pasti u teren, a da bi je tenisač imao pravo vratiti suparniku.
 
Kao i u svakom drugom sportu, treniranje tenisa u kolicima zahtijeva ulaganje mnogo truda, no koristi za osobe s invaliditetom koje se počnu baviti ovim sportom višestruke su, među ostalim poboljšanje zdravlja i povećanje kvalitete života. 
 
Tenis za osobe s invaliditetom pokazali su i sporaši Jozo Miloš i Ante JoskićPrezentacija je zamišljena kao dio trodnevnog kamp u kojem bi se zainteresirane osobe s invaliditetom upoznale i naučile osnove tenisa u kolicima, te ujedno predstavlja zametak Teniskog kluba za osobe s invaliditetom u Rijeci. Kako je kazao pročelnik Karabaić, Grad Rijeka daje punu podršku osnivanju kluba, što podrazumijeva i financijsku podršku novom klubu kojeg vidi kao veliki doprinos razvoju sporta kod mladih, u ovom slučaju mladih s invaliditetom. 
 
Jedan od glavnih pokretača razvijanja tenisa u kolicima u Rijeci, Miroslav Marilović je istaknuo kako mu je želja s mogućnošću bavljenja ovim upoznati što veći broj roditelja mladih osoba s invaliditetom, naglasivši kao u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ima velik broj osoba u kolicima.
 
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Savezu športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, Titov trg 6/1, tel. 335-685. Također, detalje o bavljenju o ovim sportom moguće je saznati u Riječkom sportskom savezu te Teniskom klubu "Kvarner".
(S.R.)

 
mail print