Rijeka korak bliže zvijezdama

Rijeka, 2. travnja 2009.
Zahvaljujući novoizgrađenom planetariju, jedinstvenom u Hrvatskoj, Riječani će moći, ležeći u udobnim naslonjačima promatrati nebo iznad glave i pritom otkrivati tajne astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim svemirskim prostranstvima. Ova prvorazredna turistička atrakcija dio je Astronomskog centra smještenog u nekadašnjoj vojnoj utvrdi na brdu sv. Križ, u kojoj će moći uživati posjetitelji svih uzrasta.

Novi Planetarij Zgrada u kojoj se nalazi Astronomski centar Rijeka smještena je na grebenu brda i gradskog parka Sveti Križ, s kojeg se pružaju vidici prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu.  Izgrađena je 1941. godine kao vojna utvrda s četiri istaknute kule. U sjeverozapadnoj kuli  2001. g. ugrađen je teleskop zaštićen pokretnom astronomskom kupolom i  formirana prva riječka zvjezdarnica.
 
U rekonstrukciju i izgradnju Astronomskog centra Rijeka uloženo je 12,5 milijuna kuna, pa se ova investicija izdvaja kao najveća kapitalna investicija tehničke kulture u Hrvatskoj. 
 
Terasa Astronomskog centraProšireni Astronomski centar Rijeka imat će edukativno, znanstveno i turističko značenje za područje grada Rijeke, ali i znatno šire. Novi planetarij s kupolom dijametra 8 metara, kapacitetom dvorane od 52 sjedeća mjesta i sofisticiranom opremom za simuliranje izgleda svemira, jedinstven je u Hrvatskoj i široj regiji. 
  
Koncept novog Astronomskog centra temelji se na funkcionalnom povezivanju sadržaja planetarija s ostalim prostorima centra i zvjezdarnicom. Na taj način posjetiteljima i korisnicima centra bit će moguće gotovo istovremeno doživjeti - vidjeti simuliranu, ali i stvarnu sliku svemira koji nas okružuje. 
 
Dotaknuti nebo udobno zavaljen u naslonjačVeć nakon prve projekcije priređene za novinare koji su u pratnji gradonačelnika Vojka Obersnela među prvima imali priliku pogledati Astronomski centar, bilo je svima jasno da je doživljaj gledanja u nebo na kojem se kroz razne simulacije prikazuje svemir i otkrivaju njegove tajne jedinstven. Grad Rijeka je  uz sadržaje koji će nam pomoći da bolje razumijemo astronomiju i svijet koji nas okružuje u beskonačnim udaljenostima, dobio i prvorazrednu turističku atrakciju u kojoj će moći uživati svi naši sugrađani, ali i gosti Rijeke, svih uzrasta.

Prema riječima direktora  Rijeka sport, d.o.o.  Zlatana Hreljca, mogućnosti koje nudi ugrađena oprema su velike, a programi simulacije svemira se prilagođavat će se različitim dobnim uzrastima i mogu trajati do 50 minuta. 
  
Simulaciju svemira ne može se opisati - treba je vidjetiObjekt astronomskog centra je tako uređen da se u njemu mogu održavati razni edukativni programi jer ima polivalentnu predavaonicu, dvoranu planetarija za digitalne projekcije izgleda svemira te izložbene prostore. Zahvaljujući  zvjezdarnici s teleskopom, kompjuterskoj radionici i prostoru za znanstvene skupove u njemu će se moći provoditi i znanstveni programi.
One koji žele objekt koristiti za odmor i razonodu očekuje ugodan ugostiteljski prostor i terasa s atraktivnim vidikovcem s kojeg se vidi Riječki zaljev i brdovito zaleđe. Prostori centra koristit će se i kao svojevrsni svečani prostori namijenjeni otvaranju povremenih izložbi, znanstvenih skupova, seminara i sl. 
 
Astronomski centar Rijeka s dograđenim PlanetarijemU oblikovnom smislu nova dvorana planetarija lijepo se uklopila u postojeću utvrdu zvjezdarnice.  Investitor objekta je Rijeka sport, d.o.o., a projektnu dokumentaciju izradio je Arhitektonsko-građevinski atelje, d.o.o. Rijeka. Površina građevine obuhvaća  500,00 m² unutarnjeg i  325,00 m² prostora. Izvoditelj radova je  GP Krk, d.d. 
 
Kupola ima promjer  8 m, a u objekt su ugrađeni projektori i softwere oprema tvrtke In Space System (RSA Cosmos).  Teleskop je tipa MEADE LX 200 s otvorom objektiva: 16" (406,4 mm) koji daje maksimalno povećanje  do 800 puta.
 
Prostor za predavanja, izložbe i zabavuU prvom mjesecu rada Planetarija ulaz će biti besplatan. Prezentacije će se održavati od utorka do subote u 17.00 i u 19.00 sati. Radi ograničenog broja sjedećih mjesta (52), potrebna je prethodna najava dolaska u vremenu od 12.00 do 14.00 sati na broj telefona 051 455 700.
(I.N.)

 

 

2008. godina

 
mail print