Komemoracija u povodu smrti Josipa Štefana

Rijeka, 4. siječnja 2005.
U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je komemoracija povodom smrti Josipa Štefana na kojoj su, pored obitelji i rodbine,  prisustvovali i brojni prijatelji, kolege i suradnici ovog vrlo uglednog Riječanina.

Minutom šutnje odana je počast čovjeku koji je nakon 65 godina života ostavio neizbrisiv trag u povijesti grada Rijeke i okolice, nakon čega su se prisutnima, s nekoliko riječi u spomen na Josipa Štefana, obratili gradonačelnik grada Rijeke, mr.sc. Vojko Obersnel, zamjenik župana, Luka Denona, ravnatelj Lučke uprave, Bojan Hlača i direktor Luke Rijeka, Denis Vukorepa.

Za Josipa Štefana kažu da je bio simbol Luke iz njenih najboljih vremena, kao i to da je imao viziju i umio pokrenuti ljude. Uz njega raditi značilo je za mnoge učiti od najboljeg.  Denis Vukorepa je kao najveću kvalitetu Josipa Štefana, pored svih uspjeha u njegovoj vrlo plodnoj poslovnoj karijeri, istaknuo odnos prema malom čovjeku, te mu je u ime radnika Luke Rijeka izrazio poštovanje kao dobrom čovjeku i prijatelju.

 

Na svojem životnom putu, od početaka u Brodogradilištu 3. maj, preko radijskoga novinarstva do vodstva Luke i Jugolinije i predsjedanja Skupštinom općine Rijeka, gospodin Josip Štefan uvijek je, svojim znanjem, sposobnostima i upornošću stvarao nove, trajne vrijednosti za cijelu zajednicu, riječi su iz govora gradonačelnika Vojka Obersnela.

Josip Štefan se posebno istaknuo kao prvi čovjek najvećih riječkih tvrtki Luke i Jugolinije, tada jednog od najvećih linijskih brodara na Mediteranu. Te su tvrtke,  upravo u vrijeme njegova vodstva, doživjele svoje najbolje godine i vrhunske poslovne rezultate. Na tim ključnim poslovima za gospodarstvo Rijeke, Štefan je postigao zapažene rezultate, posebno u području investiranja i razvoju poslovnih potencijala.

Prema riječima gradonačelnika, riječko je gospodarstvo u tim godinama, zahvaljujući velikim dijelom i Štefanovom ustrajnom radu i naporima, bilo prepoznatljivo u zemlji i svijetu.  Stoga će njegovo ime ostati zauvijek zapamćeno u kronikama rasta Rijeke u jednom osebujnom povijesnom razdoblju napretka.

Obersnel je napomenuo da će u biografiji Josipa Štefana ostati zabilježeno da je obnašao i neke od tada najvažnijih političkih funkcija u Rijeci – od predsjednika Općinskog komiteta Saveza komunista do predsjednika Skupštine općine Rijeka od 1982. – 1984. godine. No, bio je čovjek kojemu funkcije nisu, same po sebi bile izvor za stjecanje društvenog ugleda i uvažavanje, nego prilika i izazov u kojima je kao rukovoditelj stvarao kvalitetne međuljudske odnose. Štoviše, nikada se nije udaljio od tzv. malog čovjeka, od radnika i građana u najširem smislu te riječi. I kada je bio u prilici sudjelovati u donošenju važnih odluka od iznimnoga značenja za grad i sredinu u kojoj je živio, to ga nikada nije odvojilo od neposrednog, svakodnevnog,  običnog života.

Od 1982. – 1984. godine, Štefan se kao predsjednik Skupštine općine Rijeka, nastavio zalagati za dobrobit svih građana aktivno potičući gospodarski i prometni razvoj grada i suradnju s mnogim prijateljskim gradovima Europe i svijeta.

Pamtit ćemo ga i poštovati kao jednostavnoga, otvorenog i pristupačnoga čovjeka i velikoga radnika koji je, kao istaknuti političar i ugledni gospodarstvenik, zadužio naš grad i sve Riječane, riječi su gradonačelnika Obersnela kojima je objedinio mišljenje mnogih o ovom velikom Riječaninu.

 

Gradonačelnik je govor završio iskazivanjem zahvalnosti i poštovanja Josipu Štefanu, a njegovoj je obitelji, supruzi Nerini, djeci Maji i Vanji, rodbini i prijateljima u ime Poglavarstva Grada Rijeke i svoje osobno ime uputio izraze dubokoga suosjećanja.

U spomen na Josipa Štefana otvorena je knjiga sjećanja.
(P.T.)

 
mail print