30. obljetnica prijateljske suradnje gradova Rijeke i Kawasakija

Rijeka, 7. svibnja 2007.
U prigodi proslave 30. obljetnice prijateljske suradnje gradova Rijeke i Kawasakija, u Rijeci od 7. do 9. svibnja 2007. godine boravi službena delegacija Grada Kawasakija.

Fontana - poklon Grada Kawasakija.jpg

 

GRAD  KAWASAKI I 30 - GODIŠNJA PRIJATELJSKA SURADNJA RIJEKE I KAWASAKIJA

 

KAWASAKI, Japan

  • najstariji grad prijatelj Rijeke
  • Prvi sporazum o prijateljstvu potpisan 23. lipnja 1977.; Drugi – 5. studenoga 1980., a Treći – 17. svibnja 1999.
  • aktualni gradonačelnik: gospodin Takao Abe – na izborima u listopadu 2005. ponovno izabran u 2. mandat – gradonačelnik se bira na razdoblje od 4 godine
  • br. stanovnika:1,320,000
  • površina: 145 km²

 

1997. proslavljena je 20. obljetnica prijateljstva između dvaju udaljenih a ipak prisnih gradova Kawasakija i Rijeke. Tom prigodom zajedničkim naporima oba grada objavljena je Antologija japanske suvremene novele u prijevodu gospođe Mirne Endrighetti-Potkovac na hrvatski.

 

1998. uz posjet gradonačelnika Takahashia Rijeci promoviran je drugi zajednički projekt – Primorske bajke i pripovijetke autora Ogurlića i Miškovića  u prijevodu Ikuko Yamamoto na japanski.

 

Kawasaki 2000. i 2001. šalje grupu na Riječki karneval, a 1999. grupu TAIKU bubnjara i japanskih plesača na proslavu Dana Sv. Vida. Ljeti redovito dolaze skauti na zajedničko logorovanje s riječkim izviđačima.

 

Kawasaki je svakoga ljeta slao svoga predstavnika na Interdisciplinarnu radionicu koju je u Dobrinju na otoku Krku organizirala Radionicu za kulturni krajolik iz Rijeke, pa je tako 1998. u našemu kraju gostovao keramičar Tsukuri Takeshi, a 1999. grafičar Rokuro Eno.

 

1997. Rijeku je posjetila grupa umirovljenika iz Kawasakija, a 1998. bili su kod nas predstavnici Japanskih sindikata, podružnice Kawasaki.

U svrhu bolje promocije riječke Luke riječki gradonačelnik  je 2000. godine zajedno s predstavnicima Luke Rijeka i Lučke uprave gostovao u Kawasakiju, te u tom kontekstu posjetio luku i kontejnerske terminale u Tokyu i Yokohami.

 

Od 23. do 27. veljače 2001. godine u Rijeci su održani Dani japanske kulture (Izložba RiKa – radovi učenika Higashi Takatsu Junior High School iz Kawasakia, večer haiku poezije, večer japanske glazbe s glazbenicima koji su predavali ili polazili Glazbenu akademiju Ino Mirković, te predavanje dr. Jadrana Zalokara na temu: Kulture i duhovne tradicije Japana, Kine i Indije).

 

Od 23. srpnja do 4. kolovoza 2001. u Kawasakiu je boravila grupa nastavnika i učenika Radionice za kulturni krajolik, koja je nekoliko godina zajedno s učenicima i nastavnicima Higashitakatsu Junior High School radila na projektu “ Kultura komunikacije – komunikacija kulturom”.

 

2002. godine (27. studenoga do 7. prosinca) pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo i ravnatelj OŠ Srdoči sudjelovali su na  5. Simpoziju gradova prijatelja Kawasakia, s ciljem razmjene iskustava u području obrazovanja i školstva – Kako pristupiti problemu obrazovanja u 21. st.

 

U nekoliko navrata, kada su predstavnici Sveučilišta u Rijeci (prof.dr. Šegota, Medicinski fakultet; prof.dr. Bruno Čalić, Tehnički fakultet), te  Moderne galerije Rijeka (gospodin Berislav Valušek, bivši ravnatelj) boravili u Japanu, Grad Kawasaki je na razne načine pomagao u osmišljavanju programa boravka i osiguranju smještaja.

 

Rijeka i Kawasaki redovito razmjenjuju informacije o događanjima i promjenama u oba grada. Planira se i posjet službene delegacije Grada Rijeke prijateljskom Kawasakiju u listopadu ove godine. Službenoj delegaciji priključit će se i glazbenici HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Ured Grada Rijeke

Suradnica za odnose s medijima

Lea Stoiljković Medved

 
mail print