Zaprimanje zahtjeva za subvencije trajat će mjesec dana

Rijeka, 23. kolovoza 2007.
Od 27. kolovoza do 21. rujna zaprimat će se zahtjevi za korištenje subvencija koje dodjeljuje Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, a uključuju subvencije troškova javnog prijevoza za redovite učenike srednje škole i redovite studente, troškova marende i produženog boravka u osnovnim školama, troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima, te izdavanje poklon-bona za učenike 1. razreda osnovne škole.

Ankica Perhat i Vesna Purković

Akciju zaprimanja zahtjeva na konferenciji za novinare najavile su pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat te suradnica za socijalnu skrb Vesna Purković.
 
Pravo na navedene oblike pomoći može ostvariti korisnik u stopostotnoj visini, odnosno navedene usluge može koristiti besplatno ako ispunjava jedan od važećih uvjeta, a to su socijalni uvjet, uvjet prihoda te posebni uvjeta koji se odnosi na djecu stradalnika domovinskog rata. Subvenciju u visini 50 posto mjesečne cijene usluge korisnik može ostvariti ako ispunjava uvjet korištenja dječjeg doplatka, uz napomenu da ovaj uvjet ne vrijedi za subvenciju javnog prijevoza. Detaljne informacije o ostvarivanju prava i uvjetima mogu se pročitati u priopćenjima koja se nalaze u prilogu ovog teksta.

Pročelnica Perhat je istaknula kako vjeruje da će broj korisnika subvencija Grada Rijeke ostati u razini prethodne godine, dakle oko pet tisuća, budući da se cenzusi prihoda nisu mijenjani. Protekle je godine tako subvenciju troškova prijevoza koristilo 1500 učenika srednjih škola i redovitih studenata, troškovi marende i produženog boravka subvencionirali su se za 2350 učenika, troškovi boravka u vrtićima i jaslicima za 1195 djece, dok je u na početku protekle školske godine 300-tinjak učenika prvih razreda osnovne škole dobilo poklon. 
 
Predstavljena akcija podnošenja zahtjeva za subvencije

Razlike u odnosu na prethodnu godinu ipak postoje, pa više nema poklon-bona za nabavu školskih knjiga, budući da će osnovnoškolci i učenici prvih razreda srednjih škola udžbenike dobiti besplatno. Djeca iz ugroženih obitelji ipak će moći ostvariti poklon-bon za nabavu neophodnog školskog pribora, a putem Centra za socijalnu skrb moći će se dobiti poklon-bon za nabavku školskih udžbenika za učenike 2., 3. i 4. razreda srednje škole. Procjenjuje se da će pomoć za nabavku srednjoškolskih udžbenika ostvariti 80-ero učenika.
 
Također, u odnosu na prethodnu godinu bit će nešto manje učenika koji će ostvariti subvenciju za troškove javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola, budući da učenici prvih razreda, pored besplatnih udžbenika, ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz, o čemu će se brinuti srednje škole.
 
Zahtjevi za subvencije mogu se podnijeti svakog radnog dana od 8.30 do 16 sati u šalter sali Gradske uprave, Titov trg 3 (šalter br. 5), s time da će se zahtjevi mogu podnositi do 21. rujna, osim zahtjeva za subvenciju troškova prijevoza koji se podnosi do 14. rujna, kako bi se ostvarila naknada prijevoza za rujan. Naravno, zahtjevi se mogu podnijeti i u listopadu, no subvencija će se onda moći ostvariti samo za naredne mjesece. 
 
Prilikom dostave potrebnih dokaza za ostvarivanje uvjeta prihoda samo novi korisnici moraju dostaviti uvjerenje MUP-a o prebivalištu za sve članove kućanstva, budući da se dosadašnji korisnici već nalaze u gradskoj bazi podataka.
(S.R.)

 
mail print