Predsjednik Kineskog olimpijskog odbora posjetio Grad Rijeku.

Predsjednik Državne sportske uprave i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora gosp. Yuan Weimin, u pratnji predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše posjetio Grad Rijeku.

Predsjednik Državne sportske uprave i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora gosp. Yuan Weimin, u pratnji predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše posjetio je u petak, 25. srpnja 2003. Grad Rijeku. Kinesku delegaciju u kojoj se nalaze predstavnici Kineskog olimpijskog odbora i Državne sportske uprave a koja boravi u Hrvatskoj od 23. do 27. srpnja, primio je gradonačelnik Grada Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel sa suradnicima, Lucianom Sušnjem, zamjenikom gradonačelnika, Mihovilom Dorčićem, pročelnikom Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu i Veljkom Karabaićem, predsjednikom Riječkog športskog saveza. Gradonačelnik Obersnel je pozdravljajući goste naglasio kako mu je izuzetna čast da je predsjednik Kineskog olimpijskog odbora gosp. Yuan Weimin našao vremena da za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj posjeti i naš grad.
Naglasivši izuzetno dobru suradnju s brojnim kineskim gradovima i organizacijama, Obersnel je posebice istaknuo suradnju grada Rijeke i našeg zbratimljenog grada Qindaoa koja je u zadnjih desetak godina veoma uspješna, a rezultirala je obostranim posjetima delegacija i razmjenom iskustava.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša je naglasio da su obavljeni plodni razgovori između dva Olimpijska komiteta, potpisan je Memorandum o međusobnoj suradnji, a održani su sastanci s ministrom Strugarem te zamjenikom premijera Goranom Granićem. Kinesku delegaciju primit će i predsjednik Mesić. Premda Kina nije među onim državama koja će moći glasovati za kandidaturu Rijeke za MIR 2009, radi se o jednoj od najjačih sportskih sila u svijetu i postoji mnogo načina kako prijatelji mogu pomoći jedni drugima kada se radi o tako značajnim aktivnostima kao što je kandidatura za MIR 2009, istaknuo je Mateša. Na prijemu je Kineskoj delegaciji predstavljena kandidatura Grada Rijeke za Mediteranske igre 2009. koju su predstavnici Kineskog olimpijskog odbora ocijenili izuzetno kvalitetnom te ujedno dali i neke prijedloge prizašle iz iskustva koje je stečeno za kandidaturu Pekinga za Olimpijske igre. Mediteranske igre su za grad Rijeku jedan od najvažnijih razvojnih projekata, koji će, ako dobijemo kandidaturu, rezultirati izgradnjom sportske, sveučilišne, kulturne i druge infrastrukture. Realizacijom projekta rekonstrukcije i izgradnje prometnica te preseljnjem dijela lučke operative na drugu lokaciju, sredstvima kredita Svjetske banke u vrijednosti 155 milijuna dolara, dobit će se se nove kvalitetne površine za javnu namjenu i uvelike poboljšati prometna situacija, u i oko Rijeke, a promijenit će se i cjelokupna slika grada Rijeke koji će tako još više postati pravi mediteranski grad, rekao je Obersnel.
(I.N.)

 
mail print