Ploča riječki olimpijci 1.jpg

Otkrivena ploča s imenima riječkih olimpijaca

Rijeka, 9. rujna 2014.
Uoči sutrašnje obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, na Trgu riječkih olimpijaca, ispred Centra Zamet, svečano je otkrivena ploče s imenima riječkih olimpijaca i paraolimpijaca, osvajača odličja. Ploču su otkrili Luka Wagner, član Boćarskog kluba osoba s invaliditetom, gimnastičarka Jana Vrsalović te najstariji olimpijac Zdravko Ćiro Kovačić.

više

Promocija Besede 3 (1).JPG

Promoviran novi broj Zametske besede

Rijeka, 12. prosinca 2011.
Uoči predstave "Sve o ženama", koju je Vijeće Mjesnog odbora Zamet poklonilo Zamećanima za božićno-novogodišnje blagdane, predstavljen je novi broj "Zametske besede". Glasnik donosi presjek rada Vijeća Mjesnog odbora u proteklih godinu dana, ali i neke događaje koji su obilježili prošlu godinu na Zametu.

više

Izložba Zamet iz zraka (1).jpg

Otvorena je izložba fotografija "mom Zametu"

Rijeka, 9. lipnja 2010.
Sinoć je u prostorijama Mjesnog odbora Zamet  otvorena izložbe fotografija autora Damira Škomrlja pod nazivom "Pogled na Zamet iz zraka". Autor ovih fotografija snimke Zameta napravio je nadljećući Zamet avionom.

više

Registar ulica.jpg

Koje je porijeklo naziva zametskih ulica?

Rijeka, 27. siječnja 2010.
Želite li znati kako je vaša ulica dobila ime, ništa lakše, jer je Grad Rijeka upravo na internetu objavio Registar ulica grada Rijeke. Tako sada na jednostavan način možete doznati koji nazivi postoje "oduvijek", saznati koliko je ulica na Zametu naziv dobilo po hrvatskim antifašistima ili pak odakle potječu nazivi Baredice ili Diračje.

više

Otvaranje MO Gornji Zamet 1.jpg

Otvorene prostorije Mjesnog odbora Gornji Zamet

Rijeka, 21. siječnja 2011.
U prostorijama KUD-a "Zametski koren", na adresi Milice Jadranić 2, otvorene su prostorije Mjesnog odbora Gornji Zamet. Mjesni odbor Gornji Zamet "najmlađi" je mjesni odbor u  Rijeci – na temelju inicijative grupe građana odluku o njegovom osnivanju donijelo je Gradsko vijeće Grada Rijeke u travnju 2010. godine.

više

knjižnica Zamet.jpg

Nešto o knjižnici GKR Ogranak Zamet

Rijeka, 16. studenoga 2009.
Gradska knjižnica Rijeka Ogranak Zamet od 1978. godine djeluje na adresi Ante Pilepića 1, a od studenog 2009na novoj lokaciji u sklopu Centra Zamet u Ulici Bože Vidasa bb.U novom prostoru nudi osim knjiga za djecu i odrasle i nove sadržaje.

više

Kratka obavijest o Mjesnom odboru Zamet

Mjesni odbor "Zamet" osnovan je na zborovima građana održanim od 12. do 21. studenog 1993. godine, u granicama bivših mjesnih zajednica Zamet, Zapadni Zamet i Gornji Zamet.  Poglavarstvo Grada Rijeke je na svojoj sjednici od 21. prosinca 1993.g. donijelo Zaključak o utvrđivanju osnutka mjesnih odbora među kojima i MO Zamet.

više

Zamet -2.jpg

Galerija slika iz prošlosti Zameta

Prvi povijesni opis Zameta dao je Matko Laginja u knjizi "Kastav grad i općina", godine 1889:  "Zametska županija" je na jugu Kastva, baš uz riječku među, zaprema 555 rali, ima 589 stanovnika i 116 kućanih brojeva. Sela, ili vasi i zaseoci zametske županije jesu: Trampi, Pužići, Mulci, Drnjevići, Mamići, Ćikovići, Selinari, Starci, Pilepići, Lenci, Rude, Pavinići, Donji Blečići i Kantrida. Najstariji i prvi službeni popis stanovništva kastafštine, tako i Zametske županije potječe iz 1815. godine. Zamet ima 53 kuće i 311 stanovnika.

više

Zametska pećina općenito.JPG

Zametska pećina

Zametska je pećina prvi puta spomenuta u biološkim istraživanjima G. Depolija 1923. godine. Njezina istinska starost procjenjuje se na 20.000 - 30.000 godina. Nastala je u naslagama vapnenca koji su tekstonskim pokretima bili pomicani te ispresijecani brojnim pukotinama. Zametska pećina nije bogata špiljskim ukrasima, niti su oni posebne vrijednosti u usporedbi s mnogim drugim špiljama u našem kršu, međutim sama mogućnost doživljaja krškog podzemnog ambijenta u potpuno urbanoj gradskoj sredini je rijetkost.

više

Zametska pećina reljef.JPG

Predstavljeno prirodno bogatstvo Zametske pećine

Rijeka, 23. svibnja 2005.
Dan zaštite prirode te Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježen je prigodnim programom, u sklopu kojeg je prof. dr. sc Srećko Božičević održao predavanje o Zametskoj pećini koje je popraćeno i izložbom fotografija u prostoru Ri Info centra na Korzu, dok je zbog povećanog interesa za projekt uređenja šetnice uz kanjon Rječine, mr. Sc. Olga Magaš ponovila predstavljanje projekta u gradskoj vijećnici.

više

Zametski Koren.JPG

Kulturno-umjetničko društvo "Zametski koren" 

Kulturno-umjetničko društvo "Zametski koren" osnovano je davne 1922. godine kao Pjevačko-tamburaško društvo. U 82 godine dugoj povijesti "Zametski koren" odgojio je generacije amatera.

više

Zametski zvončari.JPG

Zametski zvončari

Već čuda let Zarnetske maškare i zvončari djeluju kot sekcija Kluba športske rekreacije va Športsken društvu "Zamet". To je organizirana grupa judi ka njeguje pusni običaji svojga kraja. Govore da se niki ne more spametit kada je videl prvu maškam va Zamete, govore da j' to bilo pred čuda let. Ma se si spamete kada su pred više od 30 let tretili prvega Zametskega zvončara, spravnega kot i danas va montuni od Vikinga, ma po zametsku. Od tega dana hlude okolo Zametske maškare i zvončari.

više

Pregled galerije slika