Izložba "Rijeka u Domovinskom ratu – 20 godina poslije"

Rijeka, 14. rujna 2011.
U Malom salonu otvorena je izložba pod nazivom "Rijeka u Domovinskom ratu – 20 godina poslije". Izložba traje do 2. listopada.

Dragan Ogurlić, Pero Lovrović i Vojko Obersnel Izložba "Rijeka u Domovinskom ratu – 20 godina poslije" prikazuje posebnosti riječke situacije u ljeto i jesen 1991. godine, kroz fotografije koje su uglavnom snimili tadašnji fotoreporteri Novog lista i Večernjeg lista. U samoj Rijeci, nasreću, nije bilo rata u obliku u kojem su ga osjetili veći hrvatski gradovi. Rijeka je vojevala na drugi način, pregovorima održavala mir kod kuće, a vodila bitke stotinu kilometara dalje, u Lici, kazao je na otvaranju izložbe Dragan Ogurlić, riječki publicist koji je uz Plamenu Šarliju, stručnu suradnicu iz Odjela gradske uprave za kulturu, napravio izbor fotografija za izložbu.

Ipak, u Rijeci je bilo veoma napeto. Riječka luka bila je nekoliko puta blokirana od strane mornarice JNA, topovske cijevi iz vojarni bile su uperene u industrijska postrojenja, komunalne objekte i prometnice, građani su odlazili u skloništa – jer bilo je to vrijeme zračnih uzbuna i općih opasnosti, a nervozu su s obje strane pojačavali oni koji su htjeli da se kriza riješi oružanim sukobom. Ova izložba pokazuje kako je disao grad u to vrijeme i kroz neke, do sada, neobjavljene fotografije, naveo je Ogurlić.

Autori izloženih fotografija su Pero Lovrović, Srđan Vrančić, Silvano Ježina, a dio fotografskog materijala prikupljen je iz Arhiva Novog lista i Civilne zaštite Grada Rijeke.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel na čiju je i inicijativu pokrenuta cijela ova kulturna akcija u suradnji sa udrugama branitelja i institucijama. Zahvalio se svima koji su sudjelovali na bojišnicama ili se bavili logistikom te humanitarnim radom, a ponajviše onima koji su dali svoje živote za stvaranje države. Rijeka srećom nije bila izložena razaranjima, ali brojni riječani branili su Hrvatsku.

Izložba će biti otvorena do 2. listopada.

 
mail print