Novi ciklus besplatnog informatičkog obrazovanja

Rijeka, 4. studenoga 2011.
U Gradskoj vijećnici održano je uvodno izlaganje za polaznike novog ciklusa besplatnog informatičkog obrazovanja kojeg za umirovljenike, kućanice, umirovljene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, ratne vojne invalide i druge osobe s invaliditetom već 6 godina za redom organizira Grad Rijeka.

Kreće još jedan ciklus besplatnog informatičkog obrazovanja Polaznike novog ciklusa pozdravio je pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost, mr. sc. Vanja Smokvina, izrazivši zadovoljstvo velikim zanimanjem za besplatne informatičke tečajeve. Naglasio je kako Grad Rijeka ulaže mnogo napora u razvijanje informatičko-komunikacijske tehnologije, s ciljem učinkovitijeg i transparentnijeg rada gradske uprave te omogućavanja građanima da što jednostavnije koriste usluge gradske uprave i povezanih komunalnih i trgovačkih društava.
"Upravo zato smo još 2005. godine krenuli s besplatnim informatičkim obrazovanjem, kako bi svi građani imali mogućnosti koristiti naše e-usluge i kako bi potaknuli dvosmjernu komunikaciju između građana i gradske uprave," kazao je pročelnik Smokvina, istaknuvši jedan od novijih informacijsko-komunikacijskih projekata Grada Rijeke – gradsku karticu – osmišljenu s ciljem da se građanima pruži jednostavniji način korištenja gradskih usluga, od gradskog prijevoza i parkiranja preko kupovanja ulaznica za sportska i kulturna događanja do popusta u trgovinama.   
 
Vanja Smokvina, Tatjana Perše, Vlado Kon, Đorđe Glumac i Mario KajapiDo sada je edukaciju završilo preko 2000 polaznika koji su redom iskazali svoje zadovoljstvo kako sadržajima, tako i načinom prezentacije istih te mogućnostima daljnjeg korištenja usluga s web-portala Grada Rijeke. Pored osnovnih tečajeva, koji uključuju osnove rada u Windowsima, obradu teksta u Wordu, pretraživanje interneta s naglaskom na servise grada Rijeke koji se pružaju putem portala Grada Rijeke i Multimedijanog portala Grada Rijeke, Grad Rijeka organizira i besplatne napredne informatičke tečajeve. Napredeni tečajevi, koji obuhvaćaju napredne Windowse, rad s elektronskom poštom, obradu fotografije (Picasa web album) te komunikaciju putem Interneta, s naglaskom na program Skype, do sada je u dva ciklusa završilo 337 polaznika.
 
Na uvodnom izlaganju predstavljeni su i obrazovni centri u kojima će se provoditi edukacija i njihovi voditelji. Program osnovnog informatičkog obrazovanja se izvodi u grupama od po 10 do 12 polaznika u Centru tehničke kulture, Domu mladih i Astoriji u trajanju od 40 nastavnih sati.

Predstavljen projekt EGOV4U - E-uprava za vas Ovaj program edukacije je od prošle godine postao dio projekta EGOV4U - E-uprava za vas, koji se odnosi se na uklanjanje zapreka pristupa e-uslugama osobama i zajednicama društveno isključenih skupina, a kojeg Grad Rijeka provodi u suradnji s nizom europskih gradova. Besplatna informatička edukacija organizira se za određene kategorije građana Rijeke, koje iz različitih razloga imaju bitno ograničenu mogućnost pristupa novim znanjima vezanim uz informatičku tehnologiju (životna dob, nedostatak kontakta s modernom informatičkom tehnologijom tijekom radnog i životnog vijeka, visina mirovina, invalidnina i sl.).
 
Kako je pojasnila voditeljica projekta Tatjana Perše, pored besplatne informatičke edukacije, EGOV4U uključuje i niz drugih aktivnosti, pa će se, između ostaloga, do kraja studenog klubovi umirovljenika opremiti informatičkom opremom, s ciljem da postanu mali digitalni centri, u kojima će upravo polaznici besplatnih informatičkih edukacija biti edukatori drugih. Cilj je da se, potaknuti korištenjem novih informacijsko-komunikacijskim tehnologija, građani treće životne dobi povezuju, komuniciraju i tako spriječi njihova socijalna isključenost.

Više o besplatnoj informatičkoj edukaciji
(S.R.)

 
mail print