Osnovna škola "Nikola Tesla"

Ravnateljica: Tatjana Bandera-Mrakovčić, dipl.uč.

Adresa:         Trg Ivana Klobučarića 1, Rijeka

Telefon:        051/315 - 226, 315 - 229

Faks:            051/317 - 165

E-mail:         os-ntesla@net.hr
Web:            www.os-nikola-tesla.hr

Osobitosti stručnog rada i organizacije:

 • smjenski rad
  Svi odjeli od 1. do 8. razreda imaju nastavu u jutarnjoj smjeni
 • cjelodnevna nastava
  Škola ima 8 odjela cjelodnevne nastave od 1. do 4. razreda.
 • izborna nastava:
  vjeronauk (katolički i islamski), informatika, talijanski jezik, njemački jezik, klavijature, likovna kultura, učenje albanskog jezika i kulture
 • slobodne aktivnosti:
  svim učenicima škole ponuđene su različite slobodne ktivnosti ovisno o njihovim željama
 • izdavačka djelatnost:
  svake školske godine izdajemo školski list "Na Rečine"» u kojem aktivno sudjeluju učitelji i učenici naše škole
 • suradnja
  Već dugi niz godina surađujemo s školama iz Slovenije, OŠ "Preserje" i OŠ "Velike Lašče" i OŠ "Primož Trubar". 
    

Kratka povijest škole
Osnovna škola od 1962. godine nosi ime Nikole Tesle. Dana 27. prosinca 1955. godine postaje ogledna (uzorna) eksperimentalna škola. Povodom 27. godišnjice oslobođenja Rijeke škola je dobila visoko priznanje: Nagradu Grada Rijeke.  

U školskoj godini 1978./79. potrebno je posebno istaknuti uvođenje cjelodnevnog odgojno - obrazovnog rada u nastavi jer se takav način rada razlikovao od dotadašnjeg rada u produženom boravku, koji je bio uveden u školu 1969. godine. Nastojalo se dokazati da je moguće pravilnom izmjenom nastave i slobodnog vremena, učenja i igre, ostvariti viši stupanj socijalizacije. Prva smo škola u gradu Rijeci koja je krenula s takvim oblikom rada. Tijekom godina dokazali smo da je moguće pravilnom izmjenom nastave i slobodnog vremena, učenja i igre, ostvariti uspješnost u obrazovanju i viši stupanj socijalizacije. Želja nam je uvesti program cjelodnevne nastave i u višim razredima.  

U Osnovnoj školi "Nikola Tesla" održan je okrugli stol "COOR - preteča HNOS-a" a smjernice su sljedeće:  

 • učenik je glavni faktor u procesu obučavanja
 • kreativan učitelj predaje više nastavnih područja
 • povezivanje nastavnog sadržaja
 • učenje kroz igru
 • organizirano slobodno vrijeme
 • učenje na različitim mjestima
 • velika suradnja s roditeljima

Godine 2009. obilježili smo 30 godina cjelodnevnog odgojno obrazovnog rada. Ponosni smo što smo prva škola u Rijeci koja je započela tim oblikom rada kao eksperimentalnim i bez obzira na teškoće u kontinuitetu održala taj oblik rada.

 

 • Na saziv Učiteljskog vijeća uspostavljena je suradnja s osnovnim školama „Primož Trubar “ iz Preserija i „Velike Lašče“ iz Velikih Lašča (Slovenija) te s školama u Klani i Jelenju na radu projekta "Rimski zid". Po završetku rada uspješno je nastavljena suradnja sa školama u Sloveniji
 • Temeljem posrednih informacija naši učenici veoma uspješno nastavljaju školovanje u srednjim školama primjerice gimnazijama gdje nastavljaju razvijati svoje interese koje su započeli u osnovnoj školi „Nikola Tesla“.
 • U školi se provode slijedeći programi i projekti:Trening životnih vještina, program NZZJZ, Prvašić u domu, program NZZJZ, Debljina, program NZZJZ, Komadić po komadić, zajednički projekt Udruge A.NA.NAS i likovne grupe, Škole za Afriku, program UNICEF-a, Sol- lijek, hrana i otrov, projekt odobren na natječaju Udruge Zlatni rez i L Oreala, međunarodni projekt PIRLS i TIMSS, Školski projekt Terra Aromatica, projekt Školski infocentar, od 2007./08. uključeni u projekt Odjela za školstvo i Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, projekt Rijeka pliva, zajednički projekt Grada Rijeke i PK „Primorje- Croatia osiguranje“, školski projekt Godišnja doba kroz zvukove, mirise i okuse našeg kraja, Paths- Rastem, zajednički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Penn State University USA-e, NZZJZ Pgž, Zajedno više možemo, projekt PU Primorsko- goranske u suradnji s Gradom Rijeka.
 • Od 1969. godine škola je vježbaonica Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta, od 2004. godine i Akademije primjenjenih umjetnosti, a od 2008. i Teologije u Rijeci. U školi se provode stručni ispiti za učitelje pripravnike iz geografije, informatike i vjeronauka. Naši učitelji, mentori studentima, prenose svoja znanja i ljubav prema učiteljskom pozivu. Kao takva vježbaonica, škola uživa veliki ugled u našem kraju i šire. Škola je 1972. godine dobila nagradu Grada Rijeke. U Učiteljskom vijeću ima 14 učitelja savjetnika i mentora.
 • Primorsko-goranska županija je uz Dan učitelja 2011. školsu nagradila kao najuspješniju odgojno - obrazovnu ustanovu.
 • Učenici i njihovi voditelji sudjeluju na susretima i natjecanjima o čemu svjedoče mnogobrojne pohvale i priznanja. Time su doprinijeli prepoznavanju OŠ „Nikola Tesla“ kao obrazovne ustanove koja svojim načinom rada omogućuje učenicima kako zadovoljenje njihovih interesa tako i upoznavanje s modernim oblicima usvajanje znanja.
 • S ponosom i radošću škola nosi ime Nikole Tesle i mi učitelji u svom radu nastojimo kod učenika razvijati motivaciju za istraživačkim radom kako bi njihova znanja postala trajnija i motivirala ih za cijelo životno učenje.

 
mail print