Otvoren Islamski centar u Rijeci

Rijeka, 5. svibnja 2013.
Islamski centar izgrađen prema idejnom projektu Dušana Džamonje svečano je otvoren u subotu 4. svibnja u nazočnosti velikog broja uzvanika iz Hrvatske i iz inozemstva, predstavnika vjerskih zajednica te više od 20 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Riječ je o objektu koji je zbog iznimne arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti već prozvan najljepšom džamijom u Europi.

Otovorenje Islamskog centra - povijesni dan za Rijeku Investitor izgradnje Islamskog centra je Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Rijeka, uz brojne sponzore i donatore.  Islamski centar u Rijeci izgrađen je prema zamisli akademskog kipara Dušana Džamonje te arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića.  Gradnja je trajala 3 i pol godine, a radove je izveo GP Krk.  Cjelokupna investicija iznosi oko 76 milijuna kuna.  
Na svečanosti otvaranja bili su i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko,  ministar vakufa  Države Katar dr. Ghais bin Mubarek el-Kuwari, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, bivši predsjednik Stipe Mesića i mnogi drugi.

 

Uzvanici na otvorenju Islamskog centra u Rijeci Otvorenju islamskog centra nazočili su i najviši vjerski dostojanstvenici predvođeni reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftijom Azizom ef. Hasanovićem i kardinalom Josipom Bozanićem.
Muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Hrvatska je u svom govoru naglasio kako Hrvatska može biti primjer drugim europskim zemljama kako rješavati muslimansko pitanje, ali i muslimanskim zemljama kako rješavati pitanja manjinskih kršćanskih zajednica.
Ghais bin Mubarek el-Kuwari, izaslanik katarskog emira šeika Hamad ben Halifa al-Tanija koji je ujedno bio i najveći financijer izgradnje Centra izrazio je nadu da će Islamski centar postati mjesto dijaloga i upoznavanja s drugim religijama .

 


Islamski centar u Rijeci već je prozvan najljepšom džamijom u Europi Predsjednik Ivo Josipović je istaknuo da je Hrvatska zemlja vjerskih prava i vjerskih sloboda, a islamska tradicija utkana u tkivo hrvatske društvene i duhovne povijesti te, kao i ostale manjinske tradicije, obogaćuje hrvatski kulturni identitet.

 

 

 


Islamski centar izgrađen prema idejnom projektu Dušana Džamonje Šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren je naveo da se otvaranjem centra potvrđuje opredijeljenost Hrvatske za europska načela multikulturalnosti i različitosti. Izrazio je uvjerenost da će Hrvatska sa svim svojim vjerskim zajednicama igrati važnu ulogu u procesu jačanja dijaloga s crkvama i drugim vjerskim zajednicama u sklopu EU.
 

 

 

 

 

Riječka džamija - minaret je visok 23 metra Pozdravne riječi uputili su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić.
Objekt islamskog centra ima šest kupola koje se svojim oblikom i infrastrukturom uklapaju u mediteransko podneblje. Objekt ima četiri razine: galeriju, prizemlje i dvije etaže. U sklopu objekta koji se prostire na 3.074 m2 nalazi se Kongresni centar, koji će nositi ime po katarskom emiru, zatim Divanhana, restoran, stanovi te gostinske sobe. Minaret je visok 23 metra.
(I.N.)

 
mail print