Premijera predstave "Put oko svijeta u 80 dana" redatelja Matjaža Pograjca

Rijeka, 9. veljače 2017.
Predstava redatelja Matjaža Pograjca nastala prema pustolovnom romanu „Put oko svijeta u osamdeset dana” Julesa Vernea bit će premijerno prikazana na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u subotu 11. veljače u 19.30 sati. Iako je riječ o prvoj premijeri „kazališta za mlade” Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, predstava svojom maštom prelazi i ukida granice godišta i generacija.

U predstavi igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji te Nikola Nedić. Jules Verne (1828.-1905.) autor je više od šezdeset knjiga, desetaka drama, kratkih priča i libreta. Stvorio je stotine nezaboravnih likova, ali i „najavio“ bezbroj inovacija godinama prije, uključujući i podmornice, letove, putovanja u svemir i istraživanja u dubokom moru. Ta su se djela iz mašte, s inovacijama i izumima, pojavila u brojnim izvedbenim oblicima, na filmovima i pozornicama. Unatoč tome što je tehnologija odavno ostvarila sve što je Verne predvidio, ono što već neko vrijeme ostaje važno nisu novac, avanture, vjerne sluge ili pijuckanje s visokim društvom, već ljubav, poručuju iz HNK Ivana pl. Zajca. 

Ljubav je ta koja čini ovo djelo važnim kroz prošla i buduća stoljeća, a to će na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku pokazati i Phileas Fogg, Jean Passepartout, detektivka Fix, Aouda i svi koji im na putovanju pridružuju na premijeri 11. veljače u 19.30 sati te na reprizama svakog dana od 13. do 18. veljače.

Na „Putu oko svijeta u osamdeset dana” prema prijevodu Maje Ožegović radili su istaknuti slovenski redatelj koji prvi put režira u Hrvatskoj Matjaž Pograjc, autorica adaptacije i dramaturginja Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl, lutke i makete osmislile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, asistent redatelja Edo Kalebić, oblikovatelj videa Luka Dekleva, a voditelj videa Gregor Bogdanović.
 
U predstavi igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji te Nikola Nedić.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kazala je kako je konačno došlo vrijeme za premijeru predstave koja je u prvom redu namijenjena mladoj publici, izuzetno važnoj jer se za nju priželjkuje da bude sadašnja, ali i da postane i ostane buduća kazališna publika. Također, napomenula je kako su Pograjc i njegova autorska ekipa idealan odabir jer će pokazati da kazalište može inkorporirati i prisvojiti nove medije te ih konstituirati kao vlastita sredstva, a pohvalila je i glumačku ekipu predstave. „Pred njih su stavljeni vrlo zahtjevni izvedbeni i glumački zadaci. Oni će nas povesti na sasvim specifično putovanje u kojem će podsjetiti na ljepotu putovanja, na vrijeme koje nam je potrebno i kilometre koje trebamo prijeći ako zaista želimo putovati. Podsjetit će nas i koliko je važno svaki dan prelaziti granice, kako one geografske, tako i naše vlastite koje smo si tko zna kada i tko zna zašto sami postavili”, zaključila je ravnateljica Hrvatske drame.
(A.S.)

 
mail print