Rijeka ne zaostaje za europskim gradovima u energetskoj politici

Rijeka, 25. studenoga 2009.
Gradonačelnik Vojko Obersnel na svojoj redovnoj konferenciji za novinare izvijestio je kako se proteklog tjedna, kada je sudjelovao na klimatskoj konferenciji u Hamburgu, na kojoj su se okupili potpisnici europske inicijative Sporazuma gradonačelnika, pokazalo kako Grad Rijeka, potičući niz projekata, ne zaostaje za europskim gradovima u postizanju energetske učinkovitosti.

Gradonačelnik Obersnel predstavio svoju web-stranicu Na klimatskoj konferenciji u Hamburgu gradonačelnik je prisustvovao kako jedan od potpisnika inicijative koja usmjerava napore na postizanju takozvanih "3x20" ciljeva do 2020. godine, koji se odnose na smanjenje stakleničkih plinova za 20%, smanjenje potrošnje energije za 20% i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih plinova u ukupnoj potrošnji do 20%.
"Zajednički zaključak s tog sastanka je da su u kratkom vremenskom razdoblju od potpisivanja u veljači 2009. godine postignuti značajni napreci, upravo iz razloga što se radilo o dogovoru na razini gradonačelnika koji su odmah počeli primjenjivati konkretne projekte, a ne samo o deklaraciji za koju treba proći puno vremena da počinje pokazivati rezultate," kazao je Obersnel, istaknuvši kako su projekti poput postavljanja solarnih kolektora za proizvodnju električne energije ili pak razdjelnika za toplinsku energiju u samom vrhu europske prakse.
 
Govoreći o rezultatima sporazuma, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je kroz program plinofikacije gotovo svi značajniji potrošači počeli kao pogonsko sredstvo koristiti plin, čime je ostvareno znatno smanjenje emisije ugljičnog vodika. U budućnosti će se nastaviti s edukacijom stanovništva, kao i uvođenjem plina kao goriva u javnom prijevozu i voznom parku komunalnih poduzeća. Opravdanost orijentacije na obnovljive izvore energije, na konferenciji su naglasili stručnjaci, pa će tako Grad Rijeka već iduće godine u suradnji s Energom nastaviti s postavljanjem solarnih kolektora na objekte u vlasništvu Grada, a kroz povoljne kreditne linije, koje se sada dogovaraju s bankama, takva će se usluga nastojati ponuditi i građanima.
 
Rijeka na godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika
Gradonačelnik Obersnel je najavio kako će Rijeka sudjelovati na "Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika" kojeg krajem tjedna u Opatiji organiziraju Udruge gradova i tjednik Lider. Na konferenciji će biti prezentirane različite mogućnosti suradnje gradova i poduzetnika uz velik broj zanimljivih gostiju, kao što je gradonačelnik Ljubljane ili pak predavači iz Valencije i Bilbaa koji će govoriti o preobražaja grada kroz interakciju urbanizma i poduzetništva, sve uz mnoštvo primjera iz Hrvatske.
 
Grad Rijeka će prikazati niz rješenja iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija primijenjenih u svakodnevnom radu, kako bi se povećala efikasnost gradske uprave ili pružila neka nova kvaliteta u odnosu gradske uprave i građana, odnosno poduzetnika. Također, bit će prezentiran i niz informatičkih tvrtki koje su sudjelovale na uspješnoj realizaciji tih programa. 
  
Nastavak investicijskog ciklusa i u 2010. godini
"Kako smo u završnoj fazi izrade proračuna, sagledavajući cjelokupni sustav grada i gradskih komunalnih društava možemo reći da ćemo u idućoj godini, unatoč najavama da će se raditi o izuzetno teškoj godini, nastaviti investicijski ciklus. Tako će u veće investicijske zahvate biti uloženo gotovo 450 milijuna kuna, od čega preko 220 milijuna kuna otpada na izgradnju novih gradskih prometnica i javnih garaža, oko 100 milijuna kuna u dovršenje objekata sporta i rekreacije te oko 90 milijuna kuna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, prije svega u sustav vodoopskrbe, odvodnje i daljnjeg nastavka plinofikacije grada. Procjenjujem da će upravo taj investicijski ciklus značiti itekako puno upravo za poduzetnike, jer je to jedna od zadaća javnog sektora – da kroz investicijske cikluse osigura dovoljno posla za poduzetnike", kazao je Obersnel. 
 
Grad Rijeka nastavlja investicijski ciklus u 2010. godiniRacionalizacija u pripremi blagdanskih događanja
Gradonačelnik je još jednom istaknuo kako, unatoč smanjenim prihodima i činjenici da kriza nije poštedjela nikoga, Grad Rijeka i dalje izvršava sve svoje obveze vezane za proračun, iako uz nešto dulji rok plaćanja. 
"Nažalost, zbog potrebe racionalizacije troškova, neke od uobičajenih aktivnosti koje su bile vezane uz podršku sponzora ove su godine morale biti odgođene, pa tako ove godine neće biti već tradicionalnog klizališta na Gatu Karoline Riječke. Odustali smo od svih božićno-novogodišnjih poklona i domjenaka, a blagdansko ukrašavanje grada sveli na minimum. Vjerujem da ćemo kroz nedavno raspisan natječaj uspjeti privući poduzetnike koji će moći ponuditi prihvatljiv i zanimljiv program Prosinca u Rijeci. Također, doček Nove godine skromniji je nego prošle godine, ali vjerujem da će uz nastupe riječke grupe One piece puzzle, Bajage i TBF-a te vatromet doček biti jednako atraktivan jednako kao i prijašnjih godina," pojasnio je gradonačelnik, naglasivši kako je doček za 50.000 kn jeftiniji nego prošle godine.
 
Predstavljena gradonačelnikova web-stranica
Po uzoru na gradonačelnike većih europskih gradova, na postojeći portal Grada Rijeke dodan je link na web-stranicu gradonačelnika Vojka Obersnela, na kojoj će on osobno, kao neposredno izabrani gradonačelnik i predstavnik izvršne vlasti, komunicirati s građanima Rijeke. Prvotno je osobna Obersnelova stranica pokrenuta u kontekstu predizborne kampanje i bila je mjesto na kojem je Obersnel komunicirao s Riječanima u okviru planiranja izbornog programa. Već tada građani su izrazili želju da takva neposredna komunikacija ne ostane samo predizborno obećanje već da se nastavi i nakon izbora, a mnogi stručnjaci iz područja političkih znanosti pohvalili su takav oblik komunikacije između političara i građana i istakli ga kao jedinstven primjer u Hrvatskoj.
 
Dizajn i programiranje stranice potpisuje tvrtka Manufaktura d.o.o. Za taj dio posla izdvojit će se 24.000,00 kn. U okviru sadržaja koristit će se postojeće informacije s portala Grada Rijeke, ali i iz drugih medija. Urednica gradonačelnikove web-stranice je Majda Jurić.
 
Trenutno je na web-stranici postavljen gradonačelnikov poziv Riječanima da rangiraju projekte Grada prema osobnim kriterijima prioriteta, budući da je izvjesno da će i 2010. godina biti krizna, a izgledno je da će neki od projekata biti realizirati sporijim tempom ili će se realizacija odgoditi na dvije do tri godine. Predloženi su sljedeći projekti: nova zgrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, nastavak izgradnje plinske mreže, nastavak uređenja Starog grada, izgradnja Autobusnog kolodvora, nova zgrada Gradske knjižnice te izgradnja nedostajuće kanalizacijske mreže u rubnim područjima grada.
 
Osim navedene ankete, gradonačelnikova stranica sadrži i njegov blog, ObiTV s video vijestima, kao i različite govore i intervjue. Na gradonačelnikovoj stranici objavljene su i četverogodišnje smjernice te njegova biografija kao i ovlasti koje ima nakon neposrednih izbora. Uz linkove na facebook i twitter, na stranici je i mail adresa putem koje će Obersnel direktno i osobno komunicirati s građanima.
(S.R.)

 
mail print