Rijeka obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja

Rijeka, 10. rujna 2012.
Predavanjem "Trudnoća i zdravlje usne šupljine" koje će u Gradskoj vijećnici biti održano u srijedu, 12. rujna ove godine u 11 sati, u Rijeci će biti obilježen Dan oralnog zdravlja.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb PGŽ-a Đulija Malatestinić, specijalist oralne kirurgije, parodontologije i implantologije, voditeljica oralne kirurgije Poliklinke Rident  dr.sc. Snježana Pohl, prodekan za dodiplomski sveučilišni studij dentalne medicine te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine prof.dr.sc. Renata Gržić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof.dr.sc. Vladimir Mićović Predavanjem će biti obilježen Dan oralnog zdravlja s ciljem informiranja trudnica, žena koje planiraju trudnoću, mladih majki i zdravstvenih radnika o prevenciji i pravovremenoj dijagnozi parodontitisa te njegovoj sanaciji prije trudnoće i redovitom praćenju tijekom trudnoće. Dio predavanja bit će posvećen i brizi za zdravlje i njegu djeteta. Organizatori predavanja su Stomatološka poliklinika Rident, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Medicinski fakultet u Rijeci i Studij dentalne medicine, uz potporu Ministarstva zdravlja, KBC-a Rijeka, Grada Rijeke, Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatske komore primalja i Primorsko goranske županije.

O prevenciji i statistikama koje svjedoče o još uvijek nedovoljnoj brizi za dentalno zdravlje cjelokupnog hrvatskog stanovništva govorili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb PGŽ-a Đulija Malatestinić, specijalist oralne kirurgije, parodontologije i implantologije, voditeljica oralne kirurgije Poliklinke Rident  dr.sc. Snježana Pohl, prodekan za dodiplomski sveučilišni studij dentalne medicine te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine prof.dr.sc. Renata Gržić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof.dr.sc. Vladimir Mićović.

Među ostalim, istaknuto je kako, po pitanju dentalnoga zdravlja, Hrvatska ne stoji dobro, jer djeca i mladi od 6 do 19 godina imaju 85% kvarnih zubi, iako je Hrvatska po raspoloživosti zubnog tima, u svijetu najbolje stoji, jer jedan stomatolog skrbi o 568 pacijenata. Uzrok tomu, naglašeno je, pretjerana je konzumacija šećera i loša oralna higijena, zbog čega je važno pravovremeno edukativno djelovati.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb PGŽ-a Đulija Malatestinić, specijalist oralne kirurgije, parodontologije i implantologije, voditeljica oralne kirurgije Poliklinke Rident  dr.sc. Snježana Pohl, prodekan za dodiplomski sveučilišni studij dentalne medicine te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine prof.dr.sc. Renata Gržić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prof.dr.sc. Vladimir Mićović Stoga je, u povodu 40. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci ravnateljima svih osnovnih škola upućeno jedno cirkularno pismo da za pregled zubi predlože jedan od prvih razreda. Razred koji bude imao najbolje rezultate nakon dentalnog pregleda koji će obaviti studenti stomatologije, bit će nagrađen jednodnevnim izletom.
Među ostalim, organizatori predavanja žele inicirati promjenu zakonskih propisa, tražeći da sva djeca pri upisu u školu moraju imati sanirane karijese, poručujući kako je samo pregled usne šupljine nedovoljan. Na taj način smanjio bi se i pritisak na ortodonte kod kojih je lista čekanja duga i više od deset godina.

Rizik obolijevanja od gingvitisa (upale zubnog mesa) u trudnoći je znatno povećan, tako da postoji i termin: Trudnički gingivitis. Zbog krvarenja iz gingive, a i čestih mučnina, trudnice često znatno skraćuju vrijeme i intenzitet pranja zubi. Zbog toga je kod trudnica izrazito važno redovno provođenje mjera higijene usne šupljine. Kod parodontitisa nije više pogođena samo gingiva, nego i sve strukture koje učvršćuju zub u čeljusti. Neliječen, dovodi do pomičnosti i gu bitka zuba. Posljednjih se godina puno raspravlja o povezanosti parodontitisa i komplikacija trudnoće.

Istraživanja su pokazala da parodontitis kod trudnica može biti povezan s prijevremenim porodom i manjom porodnom težinom djeteta. Parodontitis treba obavezno biti saniran prije trudnoće te redovito kontroliran u trudnoći. Briga za zdravlje usne šupljine još nerođenog djeteta počinje već u trudnoći.
Vrijeme planiranja trudnoće i sama trudnoća su idealna razdoblja za upoznavanje budućih roditelja s načinima očuvanja zdravlja usne šupljine. Za to su važni razumijevanje razvoja zuba, poznavanje uzroka nastanka karijesa, vladanje pravilnom prehranom i higijenom te« hitnim mjerama kod ozljede zuba kod djece.
(LJ.M.P.)

 
mail print