Svečana sjednica Gradskog vijeća

Rijeka, 14. lipnja 2013.
Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Ivana pl. Zajca uručene su Nagrade Grada Rijeke. Nagradu za životno djelo dobio je Viktor Bušljeta za izniman doprinos glazbenom životu Rijeke, a uručeno je i 13 Godišnjih nagrada te 7 Zlatnih plaketa „Grb Grada Rijeke“.

Nagrada za životno djelo uručena je Viktoru Bušljeti za izniman doprinos glazbenom životu Rijeke Prema tradiciji, na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Rijeke, povodom blagdana sv. Vida i Dana Grada Rijeke, zaslužnim građankama i građanima dodijeljena su priznanja i nagrade.  Nagrada za životno djelo uručena je Viktoru Bušljeti za izniman doprinos glazbenom životu Rijeke.

 

 

 

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel s ovogodišnjim laureatima Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel Godišnju nagrada Grada Rijeke uručili su mr.sc. Velidu Đekiću za doprinos poznavanju gradske kulturne baštine te promicanje svijesti o njenoj važnosti za gradski identitet; prof.dr.sc. Nikoli Petkoviću za izniman doprinos kulturnom i književnom životu grada Rijeke; Ivici Nikolcu za izniman doprinos unapređivanju tehničke kulture, uspjehe u radu s mladima te međunarodnu promidžbu hrvatske fotografije; prof. dr. sc. Veri Vlahović-Palčevski za izniman osobni doprinos racionalnoj uporabi lijekova i promidžbu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; Udruzi žena operiranih dojki Nada za izniman doprinos na području zdravstva i pomoći ženama operiranih od karcinoma dojki te humanitarnu djelatnost - Nagradu je preuzela predsjednica Udruge Katherine Trinajstić;    Strukovnoj udruzi za promicanje dobrobiti djece Portić za projekt Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida, pružanje podrške djeci te ublažavanje negativnih posljedica hospitalizacije-  Nagradu je preuzela voditeljica Udruge Ksenija Vičić;  Jeleni Kovačević za vrhunska sportska ostvarenja na Europskom i Svjetskom seniorskom karate prvenstvu u 2012.godini; Sanji Jovanović za izvanredna sportska ostvarenja te doprinos razvoju i popularizaciji plivačkog sporta; mr. sc. Esmi Halepović-Đečević, dr. med. za izniman doprinos društvenom životu u promicanju hrvatsko turskog prijateljstva i kulturne suradnje;  mr. sc. Editi Stilin za izuzetna postignuća u odgojno-obrazovnom radu te promicanje humanih, humanitarnih i volonterskih akcija; Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke za izniman doprinos zaštiti građana i imovine od požara, posljedica nevremena i elementarnih  nepogoda-  Nagradu je preuzeo Hinko Mance, zapovjednik Postrojbe; Darku Rončeviću za posvećenost u pružanju pomoći potrebitima, nesebični društveni angažman i volonterski rad. Vaterpolistima Vaterpolskog kluba Primorje-Erste banka Samiru Baraču, Ivanu Buljubašiću, Petru Muslimu, Paulu Obradoviću, Sandru Suknu i Frani Vićanu za izuzetan doprinos sportskom ugledu grada Rijeke Nagrada će biti uručena drugom prilikom, jer su nagrađeni vaterpolisti u vrijeme trajanja Svečane sjednice Grada Rijeke na Bazenu Kantrida igrali službenu prijateljsku vaterpolo utakmicu između Hrvatske i Njemačke.
 
 
Zlatnu plaketu "Grb Grada Rijeke" dobili su: Boćarski klub Vargon za 60 godina rada, razvoj boćarskog sporta te promicanje ugleda grada Rijeke- Nagradu je preuzeo predsjednik Kluba Davor Ćuška; kapetan Denis Bonetta za izuzetan doprinos u promicanju ugleda obrazovanja pomorskih časnika našega kraja u Republici Hrvatskoj i širom svijeta;  Dinko Tamarut za izniman doprinos njegovanju i jačanju antifašističke tradicije i tekovina antifašističke borbe i antifašizma; Francesco Squarcia za doprinos promicanju hrvatskih skladatelja i izvođača u svijetu i predstavljanje kvarnerskog podneblja kroz glazbu; Nevenka Čop za nesebično zalaganje i zapaženu donatorsku pomoć Kliničkom bolničkom centru Rijeka; Marin Glavočić za izniman doprinos u razvoju riječkog plivačkog sporta i ostvarenje vrhunskih rezultata riječkih plivača; Oldtimer klub Rijeka za promicanje tehničke kulture sakupljanjem, čuvanjem, obnavljanjem i prezentiranjem oldtimer vozila te edukaciju mladih- Nagradu je preuzeo predsjednik Kluba Mišo Rukavina.


Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko  „Najveća vrijednost Grada Rijeke je raznolikost. To je i bogatstvo njenih komparativnih prednosti. Važnost Rijeke za Hrvatsku i njen povijesni, kulturni, znanstveni i gospodarski razvoj su velike i iznimne. Povoljan geostrateški položaj Rijeke, zbog kojeg je stoljećima bila plijen niza osvajača, svima su nam dobro poznati i nije ih potrebno posebno isticati ovom prilikom. Osobno mi je veliko zadovoljstvo danas biti ovdje, u gradu koji je propast tradicionalnih industrijskih grana i ekonomsku krizu shvatio kao izazov i nove mogućnosti razvoja. U tome ima puno uspjeha. Iako Rijeka i danas slovi prvenstveno kao industrijski i lučki grad, pohvalno je, i to želim naglasiti ovom prilikom, što je u svom razvoju dodatnu pozornost Rijeka posvetila njegovanju upravo onih bogatstava koje izviru iz duha njezinih stanovnika, dakle potencijalu svojih građana“, kazao je predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko na obilježavanju blagdana gradskog zaštitnika Rijeke sv. Vida i Dana grada Rijeke.

Leko je dodao kako pritom misli na kozmopolitizam Rijeke i Riječana. Otvorenost prema drugim, različitim kulturama te njihovo prihvaćanje jedan su od pokazatelja demokratičnosti i stupnja slobode u društvu. Rijeka u tom pogledu svakako može poslužiti kao uzor nizu drugih hrvatskih gradova i mjesta, poručio je Leko. „Spremnost Riječana da prihvate ljude i ideje izvan vlastite sredine zadnjih je godina znatno pridonijela obogaćenju kulturne i turističke ponude grada, a time i njegovoj pozitivnijoj slici u javnosti, poboljšanju njegovog imidža. Danas, na samom pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, postaje jasno koliko je bilo važno imati viziju razvoja grada deset godina unaprijed, ali i sposobne i angažirane ljude na čelu grada koji ce viziju pretvoriti u stvarnost. Uvjeren sam stoga da Riječani imaju velike šanse da uspiju na natječaju za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine“, kazao je Leko. Predsjednik Hrvatskog sabra ujedno je izrazio vlastitu podršku kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Godine, zaželjevši Riječani puno sreće.

Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac „Lijepo je kad se u pričama i legendama može uvijek iznova pronaći inspiracija. u ove dane volim pročitati legendu o svetom Vidu i uvijek zapazim neki novi detalj koji me potakne na razmišljanje. Naime kada danas pričamo o uzorima, a sveci to svakako jesu, onda govorimo o vrijednostima koje čuvamo i poštujemo. Tradicija proslave Blagdana svetoga Vida svakako je jedna od tih vrijednosti našega grada i nas Riječanki i Riječana.  Ponosni smo na našu Katedralu, na sve one naše najmlađe sugrađane koje okupimo u ove dane jer su imenjaci našega zaštitnika. A istaknula bih da smo svakako  posebno ponosni što se ime našega zaštitnika, tijekom obrane Hrvatske pronijelo kroz slavnu riječku 128. brigadu Hrvatske vojske - Sveti Vid.  Sve su to naime, samo neke od vrijednosti koje mi u Hrvatskoj i Rijeci unosimo u Europu. Jer  Rijeka je uvijek dijelila europske povijesne povijesne zasade i kulturne vrijednosti. Rijeka Svetog Vida uvijek bila i jest u tom krugu europske civilizacije“, kazala je predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac obraćajući se uzvanicima. Tomu je dodala da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju svakako biti jedan novi iskorak za Rijeku, za sve projekte, programe i inicijative građana. Ne radi se samo o novim oblicima financiranja projekata putem EU-fondova, kazala je Pešić Bukovac, već i o zajedničkom regionalnom razvoju, o suradnji s partnerima iz cijele Europe - sve ono u čemu smo do sada sudjelovali, ali u ograničenim razmjerima zbog toga što Hrvatska nije bila članica Europske unije. Pešić Bukovac ujedno se zahvalila svim članovima Gradskog vijeća i odbora u prethodnom, kao i djelatnicima u sustavu Grada Rijeke koji su pomagali u izradi materijala i procesu donošenja odluka. Predsjednica Gradskog vijeća prva je čestitala svim ovogodišnjim laureatima, dobitnicima nagrada Grada Rijeke, koji su dali svoj izniman doprinos našoj zajednici putem svog profesionalnog i  društvenog angažmana. To je stvarna posvećenost ciljevima općeg dobra, naglasila je, te nam svi dobitnici nagrada trebaju biti pravi uzori u svakodnevnom životu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel „Možda ću početi malo neuobičajeno, ali pokušajte se sjetiti Rijeke prije samo 10 godina. Upitajte se jeste li baš vjerovali da Rijeka može napraviti sve ono što je danas dio života našeg grada. Jeste li recimo prije desetak godina pomišljali na šetnju Molo longom ili riječkom Rivom? Jeste li razmišljali o tome da želite da naša djeca studiraju u Rijeci, ali uz najbolje uvjete studiranja? Jeste li vjerovali da možemo napraviti ovako lijepe i funkcionalne bazene i sportske dvorane koji su, od jutra do mraka, svaki dan, puni djece, sportaša i građana? A mnogo je još toga napravljeno što zaboravimo čim nam prestanu smetati gradilišta, a to su kilometri i kilometri plinovoda, vodovoda, kanalizacije i naravno optičkih kabela, koji čine vitalnu mrežu svakog dobro uređenog i razvojno ambicioznog grada. Vratite se samo desetljeće unatrag i razmislite koje su sve nove prometnice izgrađene, koliko novih stanova, koliko novih dizalica u luci, koliko su lijepe nove plaže i fasade, uređene ulice i trgovi Staroga grada“, kazao je u svom govoru gradonačelnik Obersnel. Tomu je dodao da će projekt Delta, koji započinje javnim natječajem za projektiranje 26. lipnja, dakle za desetak dana, biti novo lice središta Rijeke. A Delta je samo jedan od velikih projekata uz koje će Riječani gledati koliko se Rijeka mijenja. Jer ova, 2013. godina, po mnogo čemu je prekretnica za Rijeku i Hrvatsku. Prije svega, naglasio je Obersnel, za samo dva tjedna, Hrvatska će i formalno biti članica Europske unije. Za Rijeku je to iznimna prilika da iskoristi svoje mogućnosti na novom, velikom tržištu koje traži kvalitetu, ali i prepoznaje prednosti. Rijeka je već snažno krenula prema globalnom pozicioniranju svojih prednosti. To su svakako jedinstven položaj i mogućnosti riječkoga prometnoga pravca s lukom u središtu i kvalitetna povezanost sa svim tržištima. Cestovna mreža već je  najvećim dijelom izgrađena.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Pred  nama je gradnja nove željezničke pruge prema mađarskoj granici za što konačno postoji odlučna politička volja u Vladi koja je, svoje usmjerenje prema Rijeci i njezinim razvojnim potencijalima, tako vrlo konkretno dokazala. Kao što će to dokazati i potpis ugovora kojim će 3. maj, u okrilju Uljanika, dobiti novu priliku da nastavi razvijati svoju kvalitetu  i konkurentnost na zahtjevnom europskom i svjetskom tržištu. Još jedan snažan dokaz  podrške Rijeci bit će i ugovor o gradnji nove bolnice na Trsatu koja će uskoro, uvjeren je gradonačelnik,postati Sveučilišna bolnica. Rijeka, jednako tako, svoj razvoj vidi u razvoju Sveučilišta. Grad koji se razvija na znanju i znanosti, novim tehnologijama i inovacijama je grad koji ima dobre temelje za uspjeh. Rijeka je prepoznatljiva upravo po visokom standardu svoje infrastrukture koji želimo, kazao je Obersnel, stalno održavati i dodatno unaprjeđivati. Europa snažno podupire upravo takve projekte te bi u narednih 6 - 7 godina, zahvaljujući upravo europskim fondovima, ali i pripremljenosti projekata, mogli u vodovod i odvodnju Rijeke i okolice investirati 900 milijuna kuna.  Samo ove godine, uložit će se oko 230 milijuna u kilometre novog vodovoda i kanalizacije, a tome treba pridodati i stalno širenje mreže optičkih kabela koja čini temelj svakog pametnog grada. I novi autobusni kolodvor s novim prometnim rješenjima od Žabice do Mlake, prijavljen je za europske fondove, a pred nama je i gradnja nove energane za Kampus i Sveučilišnu bolnicu, kao i novi korak u primarnoj selekciji i zbrinjavanju otpada.
 
Svečana sjednica Gradskog vijeća „Ulazeći u Europu ili vraćajući se kući, Rijeka ostaje grad solidarnosti; grad koji stoji uz svoje građane, grad koji štiti umirovljenike i pruža ruku pomoći u teškim životnim trenutcima. I koliko god da nam je bitno ubrzati razvoj grada i potaknuti nove investicije, koje čuvaju i otvaraju radna mjesta, s jednakom predanošću, proračunska sredstva usmjeravamo prema socijalnom programu.  I vjerujem da takav grad i dalje želimo imati. Siguran sam da i dalje želimo ostati grad otvorena duha, grad koji prihvaća različitosti, grad koji, upravo na tom bogatstvu različitosti, gradi svoju budućnost.  Pokazao je to najbolje primjer novoga Islamskoga centra koji je, u ovih mjesec dana od otvaranja, zbog svoje ljepote, ali i poruke koju šalje, već postao nova europska prepoznatljivost našeg grada. Pokazalo je to i podsjećanje na dolazak pape Ivana Pavla II. koji je prije deset godina s Delte poručio da budemo narod nade, pronoseći upravo duh dijaloga, multikulturalnosti i tolerancije“, kazao je gradonačelnik čestitajući svim građanima Dan grada, a laureatima na nagradama i priznanjima. Uvjeren je da upravo oni imaju tu energiju koja ovaj grad čini drugačijim.

Pozdrave i čestitke u povodu blagdana sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale, grada i nadbiskupije uputio je i Riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovali su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, preuzvišeni nadbiskup riječki  mons. dr. Ivan Devčić, saborski zastupnici, primorsko– goranski župan Zlatko Komadina, članice i članovi Gradskog vijeća Grada Rijeke i dobitnici nagrada Grada Rijeke.

U glazbenom dijelu programa sudjelovale su i sopranistica, prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Kristina Kolar i pijanistica Ana Anconelli U glazbenom dijelu Svečane sjednice Grada Rijeke sudjelovale su sopranistica, prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Kristina Kolar, pijanistica Ana Anconelli i violinist Francesco Squarcia. Nastupile su i polaznice Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, članovi zbora Vokalni Studio Rijeka pod umjetničkim i dirigentskim vodstvom Helge Dukarić Dangubić i Plesni studio Flash Dance Unit. 
(LJ.M.P.)

 
mail print