Verdijev "Rigoletto" u režiji Laryja Zappije vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca

Rijeka, 15. veljače 2017.
Nagrađena operna predstava ovjenčana nagradom publike za najbolju prošle sezone, Verdijev „Rigoletto” u režiji Laryja Zappije vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Prošle je sezone igrala četiri puta, pogledalo ju je preko 2 100 gledatelja, a nove su izvedbe na programu u četvrtak 16. veljače i subotu 18. veljače u 19.30 sati.

Vanja Zelčić i Robert Kolar U posljednjoj riječkoj inscenaciji ovog Verdijeva naslova, redatelj Zappia je pronašao potpuno novi sloj opere, a tri su ključna lika - Rigoletto, Gilda i Vojvoda iz Mantove, izmješteni iz svog tradicionalnog okruženja. Prema drami Victora Hugoa (Le roi s’amuse / Kralj se zabavlja) i libretu Francesca Marie Piave, ovo je priča o grbavcu Rigolettu, dvorskoj ludi Vojvode od Mantove, i prokletstvu koje ga prati te na kraju sustiže, o jedinoj njegovoj kćeri, skrivanoj Gildi, koja se zaljubljuje u lažljivog zavodnika Vojvodu te o nevinim žrtvama moćnika, o osveti.
 
Izvedbama će dirigirati Matija Fortuna. U naslovnoj je ulozi ponovno Robert Kolar, u ulozi Vojvode od Mantove Aljaž Farasin, a u ulozi Gilde je Vanja Zelčić.

U ostalim ulogama nastupaju Ivana Srbljan kao Maddalena, Slavko Sekulić kao Sparafucile, potom Emilia Rukavina, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Bojan Fuštar, Olga Kaminska te Martin Marić.

Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla Dmitri Andrejčuk, Vitali Klok, Svetlana Andrejčuk, Danijela Menkinovski, Svetlana Rasskazova i Tanja Tišma.

Uz redatelja Laryja Zappiju i dramaturga Marina Blaževića, autorsku ekipu čine scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Zbor su uvježbali Nicoletta Olivieri i Igor Vlajnić, a koncertna majstorica je Danijela Maras-Mendiković.

Opera traje dva sata i četrdeset i pet minuta, izvodi se s dvije pauze, a novi prijevod za titlove na hrvatskom jeziku napravio je sam Lary Zappia.
(A.S.)

 
mail print