Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo objavljuje Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja za dječje vrtiće drugih osnivača. Rok za podnošenje prijave je do 10. kolovoza 2018. godine.

Na temelju Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. („Službene novine Grada Rijeke“ broj 9/18) Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo objavljuje

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava
na sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja
za dječje vrtiće drugih osnivača

Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 12. srpnja 2018. godine, donijelo je Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. godinu.

Sukladno navedenom Programu, redoviti program predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača sufinancira se do 31. prosinca 2018. godine istim mjesečnim iznosom po djetetu kao u prethodnoj, 2017./2018. godini.

U pedagoškoj 2017./2018. godini, Grad Rijeka sufinancirao je redoviti program ranog i predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača mjesečnim iznosom  po djetetu od 1.015,00 kn za cjelodnevni program ili 710,00 kn za poludnevni program, a roditelj je sudjelovao iznosom do pune ekonomske cijene vrtića.

Ovim Programom definiran je novi način sufinanciranja redovitog programa predškolskih ustanova u vlasništvu drugih fizičkih i pravnih osoba, kojih je na području grada Rijeke ukupno deset.

U pedagoškoj 2018./2019. godini, roditelji s područja grada Rijeke koji upisuju dijete u jedan od vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke, plaćat će istu cijenu redovitog vrtićkog ili jasličkog programa, bez obzira u koji vrtić će dijete upisati.

Na taj način roditeljima će se pružiti mogućnost izbora dječjeg vrtića, a pritom će cijena redovitog programa biti jednaka cijeni u gradskim vrtićima. Roditelji će mjesečno sudjelovati u cijeni redovitog programa iznosom od 720,00 kn . Iznimno, za roditelje koji su u prošloj pedagoškoj godini za redoviti cjelodnevni ili poludnevni program plaćali manji iznos od gore navedenog, njihov udio u mjesečnoj cijeni neće se povećavati. Grad Rijeka uplaćivat će dječjim vrtićima ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini.

Primjena novog načina sufinanciranja započet će 1. siječnja 2019. godine, a do tada  će se redoviti program ranog i predškolskog odgoja sufinancirati istim iznosom po djetetu kao u prethodnoj pedagoškoj godini. Grad Rijeka sufinancirat će roditelje samo ukoliko oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke.

Za ostvarivanje prava na sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, dječji vrtići drugih osnivača dužni su se prijaviti na javni poziv Grada Rijeke u propisanoj formi te podnijeti svu potrebnu dokumentaciju kojim dokazuju ispunjavanje postavljenih kriterija.

Pravo podnošenja prijave na javni poziv imaju dječji vrtići drugih osnivača koji djeluju na području grada Rijeke, koji su utvrđeni Planom mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke i koji su u prošloj pedagoškoj godini poštivali odredbe ugovora o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja.

Prijavu na javni poziv pristupnik obavezno podnosi putem pošte. Pristupnik je dužan obrazac nakon ispunjavanja vlastoručno potpisati i uz propisanu dokumentaciju poštom dostaviti Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo. Prijava se smatra valjanom ako je podnesena pravovremeno s potpunom dokumentacijom. Dopunjena dokumentacija uz prijavu na javni poziv može se razmatrati samo ukoliko postoje objektivni razlozi za njezinu dostavu izvan roka utvđenog za podnošenje prijava.

Sve dostavljene prijave obradit će i ocijenit Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, sukladno:

  • Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju („Narodne novine“ broj 10/97, 107/07 i 94/13)
  • Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe („Narodne novine“ broj 63/08 i 90/10)
  • Pravilniku o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću („Narodne novine“ broj 133/97)
  • Pravilniku o obrascima i sadržaju pedagoške dokumentacije i evidencije o djeci u dječjem vrtiću („Narodne novine“ broj 83/01)
  • Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima („Narodne novine“ broj 105/02, 55/06 i 121/07)
  • Pravilniku o obrascima zdravstvene dokumentacije djece predškolske dobi i evidencije u dječjem vrtiću („Narodne novine“ broj 114/02)
  • Odluci o donošenju Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje („Narodne novine“ broj 5/15)

uz popunjeni obrazac potrebno je priložiti sljedeće dokumente:

  1. Izvadak iz registra Trgovačkog suda ne stariji od 6 mjeseci
  2. Rješenje Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji o odobrenju provođenja programa
  3. Financijsko izvješće za 2017. godinu koje je predano u FINA-u s pripadajućim bilješkama
  4. Preslika suglasnosti nadležnog ministarstva za provedbu verificiranih programa (kraći, posebni, alternativni)
  5. Preslika uvjerenja (diplome) o stručnoj spremi svih djelatnika dječjeg vrtića
  6. Preslika isprave o osposobljenosti stručnih djelatnika za provođenje verificiranog posebnog programa sukladno članku 6. Pravilnika o vrsti stručne spreme stručnih djelatnika te vrsti i stupnju stručne spreme ostalih djelatnika u dječjem vrtiću (“Narodne novine” broj 133/97)
  7. Preslike Rješenja sanitarne i prosvjetne inspekcije u pedagoškoj godini 2017./2018., odnosno izjava da nije bilo inspekcije
  8. Preslika ugovora o pripremi hrane, preslika primjera jelovnika za 2017./2018. godinu,
  9. Certifikat ili drugi dokaz o verifikaciji implementiranog HACCP sustava,
  10. Adresa mrežnih stranica dječjeg vrtića, fotografija oglasne ploče u dječjem vrtiću odnosno dokaz da na drugi prikladni način dječji vrtić obavještava javnost o svom radu.

Javni poziv otvoren je danom objave na mrežnoj stranici Grada Rijeke.

Rok za podnošenje prijave je do  10. kolovoza 2018. godine

Prijave pristigle nakon navedenog roka neće se uzeti u razmatranje.