Grad Rijeka uključio se u projekt Forget Heritage, čiji je cilj promicanje suradnje između gradova središnje Europe, te putem udruženja pružiti drugim gradovima preporuke o tome kako unaprijediti skriveni potencijal kulturne baštine i tako utjecati na kvalitetu života građana i vlasnika poduzeća u kulturnim i kreativnim industrijama.

Forget-Heritage

Forget Heritage (Zaboravljena baština) trogodišnji je projekt u okviru programa INTERREG Središnja Europa, koji je započeo 1. 6. 2016. Glavni cilj projekta je promicanje suradnje između gradova središnje Europe u svrhu prepoznavanja inovativnih, ponovljivih i održivih modela upravljanja povijesnim lokalitetima njihovom valorizacijom putem pokretanja kulturnih i kreativnih poduzeća.

„Zaboravljamo da bismo zapamtili, pamtimo da bismo zaboravili” (Rodney Harrison). Većina se gradova odlikuje neiskorištenim povijesnim građevinama koje su imale važnu ulogu u povijesti lokalne zajednice. Sada, kada su zanemarene, njihovo se povijesno pamćenje zaboravlja te pretvaranjem u „gradske praznine“ imaju negativan utjecaj na okolna područja.

„Nove ideje trebaju stare građevine“, kaže Jane Jacobs. Izazov s kojim se zajedno suočavaju partneri u ovom projektu je pronalazak inovativnog i održivog rješenja za zaštitu i valorizaciju kulturne baštine središnje Europe te povećanje njezine ekonomske vrijednosti. Cilj udruženja je pružiti drugim gradovima preporuke o tome kako unaprijediti skriveni potencijal kulturne baštine i tako utjecati na kvalitetu života građana i vlasnika poduzeća u kulturnim i kreativnim industrijama koji će imati nove radne mogućnosti i usavršiti svoje vještine upravljanja.

Projektni partneri su:

  • Općina Genova (IT)
  • Institut za ekonomska istraživanja (SI)
  • Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (SI)
  • Grad Nürnberg (DE)
  • Grad Bydgoszcz (PL)
  • Udruženje centara kompetencija za kulturne inovacije (HU)
  • Grad Rijeka (HR)
  • Statutarni grad Usti Nad Labem (CZ)
  • Regija Lombardija (IT)
  • Grad Varšava (PL)

Proračun:

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta: 2.433.651,84 EUR
Sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj: 2.016.924,58 EUR
Vrijednost komponente Grada Rijeke: 200.950,00 EUR
Sredstva iz proračuna Grada Rijeke: 30.142,50 EUR

Povezane novosti

Ponedjeljak, 13. kolovoz 2018.

Prijavite se za radionice kreativnog upravljanja kulturnom baštinom

Rijeka se kao buduća prijestolnica kulture pridružuje obilježavanju 2018. godine kao europske godine kulturne baštine organizacijom dvodnevne radionice koja će se održati 6. i 7. rujna u Delta Labu (Delta 5/II). Dvodnevna radionica organizirana je u sklopu Transnacionalnog treninga (projekt Forget Heritage), a osmišljena je s ciljem promicanja rješenja za obuku, usmjerenih na korištenje napuštenih…

Više informacija