Željko Lužavec

Željko Lužavec

Rođen je 19. rujna 1946. u Rijeci. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Rijeci 1970. godine. Poslijediplomski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu završio je 1975. godine. U Luci Rijeka zaposlio se 1970., a u istom poduzeću je od 1979. do 1986. radio kao direktor Područja razvoja tehničkih poslova. Tada se ostvaruje najveći lučki promet, a stari dijelovi luke moderniziraju se, usporedno s izgradnjom novih dijelova.

Godine 1986. postao je potpredsjednik Skupštine općine Rijeka, nakon toga i prvi čovjek grada, u dva mandata. Lužavec je bio predsjednik Skupštine općine Rijeka u njenu prvom višestranačkom sazivu. Građani su ga mogli susresti kako putuje na posao s Krimeje u gradskom autobusu, pa su ga prozvali „gradonačelnik s Korza“. Tada je izabran i za prvog predsjednika Saveza gradova i općina Republike Hrvatske. Uslijedilo je imenovanje za direktora Jadrolinije. Bio je na tomu je mjestu od 1993. do 1996., u ratna vremena, kada je Jadrolinija morala održavati vezu između dva gotovo podijeljena primorska dijela Hrvatske. To je značilo opskrbu stanovništva i prijevoz vojnih snaga na južno bojište. Nakon rata pokrenuta je obnova Jadrolinijine flote, dijelom zbog ponovo probuđenog turizma. Bio je član Komisije za provedbu natječaja za izgradnju autocesta u Hrvatskoj (1996). Dužnost ministra pomorstva, prometa i veza obnašao je od 1996. do 1999. U tom razdoblju valjalo je prometno povezati Hrvatsku, uključujući okupirane dijelove Podunavlja.

Bavio se i stručno-znanstvenim radom. Objavio je veći broj članaka, radio je kao predavač na Fakultetu industrijske pedagogije u Rijeci, postao dopisni član JAZU. Odlikovan je s više odlikovanja Republike Hrvatske.