Vilim Mulc

Vilim Mulc

Rođen je 1927. u selu Divjake, pored Skrada. Kao pripadnik partizanskih snaga u Drugom svjetskom ratu, upisuje se u Učiteljsku školu na oslobođenom području u Delnicama. Nju završava 1948. u Rijeci. Počinje raditi kao upravitelj Đačkog doma Industrijske škole Rikard Benčić u Rijeci, potom kao nastavnik u OŠ Orehovica te kao upravitelj OŠ Centar. Usporedno je član Rajonskog, odnosno Općinskog komiteta SKH i predsjednik Savjeta za školstvo Općine Sušak.

Od 1958. do 1968. radi kao politički profesionalac. Postaje sekretar u Kotarskom komitetu SKH, sekretar Općinskog komiteta SKH Stari Grad, predsjednik Općinskog odbora Socijalističkog saveza Rijeke, odbornik Skupštine općine Rijeka i zastupnik u Kulturno-prosvjetnom vijeću Sabora. U međuvremenu završava Visoku privrednu školu u Zagrebu. Godine 1968. direktor je Novinsko-izdavačkog poduzeća Novi list, koncem iste godine direktor poduzeća Rijekatekstil. Zatim se vraća u politiku.

Sekretar je Općinskog komiteta SKH Rijeka od 1974. do 1976., sljedeće dvije godine predsjednik Općinske konferencije SKH. Godine 1982. postaje zastupnik u Vijeću općina Sabora SR Hrvatske i član Predsjedništva CK SKH. Član je Sekretarijata za unutarnje poslove SR Hrvatske od 1980. do 1990. Republički je sekretar za unutrašnje poslove od 1984. do 1990. Preminuo je 2006.