Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj a njena posebnost leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

O projektu:

Rekonstrukcija Ciglene zgrade i njena prenamjena u Dječju kuću, integralni je dio projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno 68.206.564 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 162.123.324,61 kuna.

Ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana sa H zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon drugog svjetskog rata ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva “Rikard Benčić”. Propašću tvornice, 90-ih godina 20. stoljeća građevina je napuštena.  Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.

Cigleni objekt-- Dječja kuća

Cigleni objekt– Dječja kuća

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj nastaje u Rijeci
Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiša otrok in umetnosti).

Posebnost Dječje kuće leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

Izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno.

T-zgrada i Dječja kuća

T-zgrada i Dječja kuća – vizualizacija arh. Saša Randić

Zemlja čudesa na tri kata s ludim krovom

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak sa foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za pretpostavljeni boravak roditelja koji će se moći međusobno družiti uz kavu. U središtu zgrade je lift, a sa bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove. Ovaj ulazni prostrani dnevni boravak imat će gumirani pod u obliku crno-bijelog šahovskog polja.

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana će osim sobe za projektor i tehniku imati i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl.

U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s You tube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana će služiti i gledanju filmova koje će djeca sama stvarati te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje će nuditi ovdje planirane radionice tiču se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijet digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar u kojem će se događati pričanje priča s glumcima kao pripovjedačima, lutkama kao likovima i djecom kao aktivnim sudionicima, tzv. pripovjedno kazalište. Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta i sl. Također, na krovu kuće nalazi se i prostor za radionice na otvorenom, te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama na otvorenom.

Dječja kuća - perspektivni presjek

Dječja kuća – perspektivni presjek – vizualizacija arh. Saša Randić

Riječke kulturne ustanove, udruge i nezavisne organizacije – s djecom i za djecu

Sve programe, radionice i aktivnosti u koje će se djeca moći uključiti, osmišljavaju i provodit će zajednički četiri gradske kulturne ustanove: Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr.
U programe će biti uključeni i mentori koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

Kako bi osmislili programe i organizaciju rada Dječje kuće predstavnici navedenih organizacija u protekle su tri godine održali preko stotinu zajedničkih radnih sastanaka, ostvarili su suradnje sa više Dječjih kuća na području Europe u smislu razmjene programa, gostovali u gradovima Europe na dodatnim edukacijama i ugošćavali europske kolege u Rijeci radi prikupljanja primjera dobre prakse i razmjene ideja.

Osnovni princip rada riječke Dječje kuće jest sinergija i multidisciplinarnost, što zapravo znači da se četiri ustanove isprepliću i povezuju ne samo u međusobnoj plodnoj suradnji, nego i u programskim sadržajima u kojima lutkari pričaju priče iz Stribora, ljubitelji knjiga ulaze u svijet 3D printanja, mali filmaši rade animacije moguće upravo s lutkama koje izrađuju njihovi prijatelji na lutkarskim radionicama… i sve tome slično.

Kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od filma, kazališta ili knjižnice i predstavlja puno više od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita. Kultura je u Dječjoj kući sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju.

Ovakav pristup radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, predstavljat će, i već sada predstavlja, jedinstven primjer u Hrvatskoj.

Vizualizacija – presjek sadržaja buduće Dječje kuće

Vizualizacija – presjek sadržaja buduće Dječje kuće

Niz Tobogan, kroz Brickzine, do Dječje kuće

Dječji festival Tobogan koji se od 2017. razvija kao predprogram Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture do sad je već dao najbolju živu sliku dijela onoga što će se sadržajno događati u Dječjoj kući od 2020. nadalje.

A uz Tobogan, buduću Dječju kuću više nego jasno najavljuje Brickzine, magazin za djecu.

I Tobogan i Brickzine kao programi Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture uvertira su, priprema i najava Dječje kuće kao zgrade čija rekonstrukcija uskoro počinje, ali čiji se sadržaj već sada stvara na različitim „toboganskim“ lokacijama u gradu – na Trsatu, na Bulevardu, u parku Nikole Hosta, u Vodovodnoj ulici, u kulturnim ustanovama, na Zametu, u parku Vladimira Nazora, na Riječkoj tržnici, na plažama… ili pak u brickzinovskim online i tiskanim izdanjima.

Izvor financiranja je Operativni program za konkurentnost i koheziju 2014-2020 (bespovratna sredstva EU) kao i vlastiti doprinos prijavitelja i partnera u projektu.

Obuhvat radova na Ciglenoj građevni

Ciglena zgrada se nalazi između T- građevine (buduće Gradske knjižnice) i H – građevine (Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) kompleksa Benčić, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a.  Glavni ulaz u Dječju kuću bit će na sjeverozapadnoj strani zgrade.

Dimenzije Ciglene zgrade u tlocrtu su 36,85 x 16,30 m. Njena visina je 15,30 m.

Puna opeka od koje su izgrađeni zidovi vidljiva je na fasadi i zgradi daje prepoznatljiv izgled zbog kojeg je i dobila ime – Ciglena zgrada. Pri rekonstrukciji Ciglene zgrade primarno će se ukloniti sve osim četiri vanjska zida. Dio originalnih lijevanih željeznih stupova i greda koristit će se u novom rasporedu.  Na dijelu krova bit će terasa s izlazima te natkrivenim i otvorenim prostorom.
Projektom će se zadržati pročelje zgrade, a fasada i žbuka obnoviti prema izvornom sastavu i pigmentu. Prozori će biti zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, izvorne debljine prozorskih okvira i stakla, dok će se s unutarnje strane postaviti staklo s izolacijskim svojstvima.

Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru daje tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, sa više staklenih otvora na sebi. Na vrhu, budući da izlazi na krov, kroz njega ulazi svjetlost i raspršuje se zgradom kroz spomenute staklene otvore. Projekt riječke Dječje kuće izradila je tvrtka RANDIĆ I SURADNICI d.o.o. iz Rijeke.

Europska sredstva za obnovu

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Investicijskog prioriteta 6e „Aktivnosti kojima se poboljšava urbani okoliš, revitalizacija gradova, obnova i dekontaminacija nekadašnjeg industrijskog zemljišta (uključujući prenamijenjena područja), smanjenje zagađenja zraka i promocija mjere za smanjenje buke“, Specifičnog cilja 6e2„Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i industrijska područja) unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja“. Izvor financiranja je Operativni program za konkurentnost i koheziju 2014-2020 (bespovratna sredstva EU) kao i vlastiti doprinos Grada Rijeke i partnera u projektu.

Po ugovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisanom 16. srpnja 2018, Rijeci je dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice.

Izvođač:  ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, Kalinovica 3/IV

Nadzor:  ZEM nadzor d.o.o. iz Zagreba, Palinivečka 19d

Početak radova: 11.03.2019. g.

Planirani završetak radova: kraj 2020.g.
(prema dinamičkom planu), nakon čega slijedi tehnički pregled, uporabna dozvola i ugradnja opreme

Trenutno stanje:

Radovi na objektu su dovršeni u tijeku je opremanje zgrade.

Dječja kuća sastavni je dio projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i bit će otvorena tijekom 2020. godine kao infrastrukturni dio projekta Prijestolnice.

Europski fond za regionalni razvoj

Povezane vijesti:

Nedjelja, 25. listopad 2020.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba 51000 Balthazargrad, najveća izložba ikad o animiranom geniju Profesoru Balthazaru!

Izložba 51000 Balthazargrad, postavljena je u sklopu programa Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, u produkciji RIJEKE 2020 i MMSU-a. Prvo otvorenje, ono tzv. protokolarno, upriličeno je u petak navečer, a zbog strogog poštivanja svih epidemioloških mjera, uz prethodno poslane pozivnice. Uz samog Profesora Bathazara koji je tijekom kratkog programa, naravno, bio glavna zvijezda, okupljene su…

Više informacija

Srijeda, 16. rujan 2020.

Dvodnevna konferencija na temu „Djeca i mladi – važnost namjenskih prostora“

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske i Art-kino, u suradnji s inicijativom Kids Regio i ukupno 25 DKE – ureda MEDIA koji su pružili svoju podršku, organiziraju dvodnevnu konferenciju na temu Djeca i mladi – važnost namjenskih prostora, koja će se održavati 17. i 18. rujna 2020 putem Zoom platforme, uz uključenje na velikom platnu Art-kina, tijekom trajanja Sajma filma u dvama terminima – 17. rujna u 11:30 sati i 18. rujna u 11 sati.

Više informacija