Čajni trg

Čajni trg

Projekt „Zeleni val“, odnosno inicijativa da se centar grada učini ugodnijim za život kroz potenciranje što više zelenila, započeo je uređenjem Trga Matije Vlačića Flaciusa i njegovim pretvaranjem u “Čajni trg” na kojem je kroz hortikulturno uređenje predstavljen niz biljaka koje se mogu koristiti za ljekovite čajeve.

Trg Matije Vlačića Flaciusa u Starom gradu pretvoren je u svibnju 2017. godine u Čajni trg, tako što je u drvene vaze zasađeno 70-ak biljaka koje se koriste za razne mješavine čaja namijenjenih preventivi i liječenju bolesti. Uređenjem Čajnog trga želi se obnoviti zaboravljeno znanje o ljekovitosti biljaka i njihovoj pravilnoj primjeni, jednom riječju promovirati zdravog načina života, a inspiriraciju za to dao je svojim doprinosom Ivan Lesinger, jednan od najznačajnijih poznavatelja ljekovitog bilja našeg kraja.

Projekt je osmislila Irena Woelle, a nastao je u suradnji gradskih službi: Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju, zatim Komunalnog društva Čistoća, Graditeljske škole za industriju i obrt i projekta Rijeka 2020 EPK. Upravo je u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture osmišljen projekt „Zeleni val“, u sklopu kojeg će niz trgova i javnih površina raznim intervencijama biti obogaćen zelenilom, na taj način potičući ljude na njihove vlastite inicijative – uređenje balkona, vrtova i prozora.

Uloga Graditeljske škole za industriju i obrt posebno je značajna – učenici vrtlarskog smjera zasadili su i uzgojili 20 izloženih biljaka, a ubuduće će biti zaduženi za održavanje drvenih vaza na Čajnom trgu.