centar-zamet

Suvremeni javni kompleks Centar Zamet obuhvaća polivalentnu rukometnu dvoranu koja predstavlja središnji dio objekta, uređenu knjižnicu, ured Mjesnog odbora Zamet, brojne komercijalne sadržaje te javni trg i garažu.

Investicija predstavlja ulaganje Grada Rijeke u sportsku infrastrukturu vrijedno 152 milijuna kuna od čega je za samu dvoranu izdvojeno 90 milijuna kuna.

Dvorana služi za održavanje raznovrsnih sportskih i kulturnih priredbi.

Građevinu čine:

  • nova sportska dvorana, ukupne površine 6768 m2,
  • trgovačko-uslužna građevina površine 1582 m2
  • javni trgovi površine od 4283 m2.
  • podzemna garaža s 250 parkirališnih mjesta

U sklopu projekta uređena je i nova pristupna cesta koja omogućuje prilaz osnovnoj školi te dvorani i trgovačko-uslužnim djelatnostima sa sjeverne strane.

Sportska je dvorana smještena južno od osnovne škole uz gradsku ulicu, a zapadno se, pokraj tržnice, nalazi trgovačko-uslužna građevina. Ispod dvorane i trgovačkih i javnih sadržaja nalazi se podzemna garaža s 250 parkirališnih mjesta, što uključuje parkirna mjesta i za osobe s invaliditetom te motocikle.

Specifičnost cijelom kompleksu daju nijansirane keramičke pločice jedinstvenog dizajna koji podsjeća na stijene ili pak rukometnu loptu, a kojih je preko 51.000 položena na objekt. Od tih pločica napravljen je i natpis Centar Zamet položen na trg ispred dvorane, dobro uočljiv već s prvog kata objekta, za kojeg projektanti kažu da je vidljiv i na popularnoj tražilici Google Earth.

Prostor igrališta dvorane svojom veličinom, zbog pomičnoga teleskopskoga gledališta odnosno tribina, omogućuje pretvaranje partera u dva usporedna rukometna terena, što se postiže pomoću pomične zavjese ili pregrade. Glavne tribine imaju 2198 sjedećih mjesta, a uz njih se nalazi i VIP tribina koja prima 128 posjetitelja. Tako gledalište ukupno ima 2326 sjedećih mjesta, a uz to nalaze se i 23 mjesta za osobe s invaliditetom.

Dvorana je projektirana prema svjetskim standardima za internacionalna sportska natjecanja, a parket dvorane je rađen po certifikatu Svjetske košarkaške federacije FIBA-e. Na četvrtoj se etaži, zapravo prvom katu, nalaze reprezentativni prostori dvorane za potrebe klubova, uprave, VIP osoba i sl.

Glavni se ulaz u dvoranu nalazi na zapadnom pročelju na razini trga. U redovitom korištenju dvorane za treninge i rekreaciju taj je ulaz predviđen za sve korisnike – sportaše, zaposlenike, rekreativce i posjetitelje. No tijekom utakmica ili priredbi taj je ulaz namijenjen isključivo gledateljima.

Prateći su sadržaji smješteni u sjevernom dijelu dvorane, a sastoje se od garderoba i svlačionica s tuševima za sportaše, suce, službene osobe i trenere te ambulante i doping sobe. Uz ulazno se predvorje kao izdvojena cjelina nalaze prostorije za saunu, masažu i trim kabinet.

Centar Zamet u trgovačko – uslužnom dijelu kompleksa pruža uslužne sadržaje. Tu je i novi prostor Mjesnoga odbora Zamet ukupne površine 190 m² te dvorana s 90 sjedećih mjesta. Također, u komercijalnom dijelu smješten je i ogranak Gradske knjižnice Rijeka površine 409 m², što uključuje i skladišni prostor knjižnice.

Projekt Centra Zamet financijski prati S Immorent Leasing International Holding d.o.o. Zagreb, jer je projekt realiziran operativnim leasingom na 25 godina, a izvođač radova je GP Krk d.d.

Investitor Centra Zamet je gradska tvrtka Rijeka sport d.o.o.

Gradnja Centra Zamet sa sportskom dvoranom odraz je sportske tradicije toga dijela grada, posebno rukometne. Naime rukometni klubovi Zamet (muški utemeljen 1957., ženski 1958.) nositelji su kvalitete rukometa u Rijeci i u jugozapadnom dijelu Hrvatske. Klub je dao brojne reprezentativce i olimpijce.

Nakon kompleksa Bazena Kantrida, otvorenog u srpnju 2008. godine, postavljanja nove trave i drenaže na Stadionu Kantrida te dovršenju ovoga Centra, investicijski ciklus nastavit će Atletska dvorana na Kantridi  te novi bazen za skokove u vodu također u kompleksu na Kantridi.