Sukladno europskoj strategiji 20x20x20, koja energetsku učinkovitost definira kao jedan od primarnih zadataka, Grad Rijeka koristi sredstva EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time doprinosi održivom razvoju i smanjenju potrošnje energenata.

Grad Rijeka javio se na Poziv koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za financiranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 riječkih vrtića i škola. Riječ je o sredstvima, koja kroz Pilot projekt „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, izdvajaju Europski fond za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je za projektnu dokumentaciju za 14 riječkih škola i vrtića dodijelilo preko milijun kuna bespovratnih sredstava, od čega gotovo milijun kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Izradit će se projekti za energetsku obnovu osnovne škole Gelsi, Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala te vrtići Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice.

Obnova dječjih vrtića sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj PPO Turnić05

Obnova dječjih vrtića sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj PPO Turnić05

Tijekom 2015. i 2016. godine, Grad Rijeka je temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, objavljenog u sklopu Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, ostvario pravo na bespovratna sredstva za energetsku obnovu četiri objekta – Osnovnu školu Nikola Tesla, Osnovnu školu Fran Franković, Podcentar predškolskog odgoja Krijesnica i Podcentar predškolskog odgoja Turnić. Sredstva su izdvojena iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi 11.384.323,83 kuna, što znači da će Grad Rijeka, uz dobivena bespovratna sredstva, uložiti dodatnih 4.925.223,43 kune proračunskih sredstava.

Radovi energetske obnove zgrade Osnovne škole Nikola Tesla dovršeni su početkom 2017.g.

Povezane novosti: