Kazališni park smješten je u centru grada između Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" i glavne gradske tržnice. Površina zahvata uređenja iznosi 6813,0 m². Uređenje parka predviđeno je u tri faze, od kojih su realizirane prva i treća.

Kazališni park smješten je u centru grada između Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” i glavne gradske tržnice.

UREĐENJE PARKA PO FAZAMA:

  1. Prva faza obuhvaća prostor parka te nogostup-pješački prolaz sa autobusnim stajalištem u Ulici Ivana Zajca,
  2. Druga faza obuhvaća dio partera kazališta (HNK I.pl. Zajca), prostor sa fontanom između kazališta i parka te dio Trninine ulice između parka i prvog paviljona tržnice sa prostorom sa kioscima,
  3. Treća faza obuhvaća Verdijevu ulicu, od Wenzelove ulice do prostora između 1. i 2. paviljona tržnice te pješačku površinu oko kazališta.

PRIPREMNI RADOVI
1999. g. izrađena je povijesna studija  “Obnova povijesnog parka  ispred Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca. 2003.g. provedena je anketa građana. Rezultati ankete su pokazali da su građani zainteresirani za uređenje Kazališnog parka te su se njihovi prijedlozi ugradili u projektni zadatak arhitektonskog natječaja. Krajem 2003. godine proveden je arhitektonski natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i krajobraznog uređenja. 2004.-2005.godine izrađena je projektna dokumentacija za sve tri faze uređenja te održana izložba natječajnih radova.

Autor parkovnog rješenja je Dragutin Kiš, autori urbanističko-arhitektonskog rješenja su Alen Oslaković i Tomislav Kontić, a konzultant za navodnjavanje bila je Ružica Sabljić

PRVA FAZA UREĐENJA PARKA
2005. g. izvedena je 1. faza radova vrijedna 4,2 milijuna kuna.

Radovi na uređenju Kazališnoga parka, koje je izvela tvrtka Parkovi plus  obuhvatili su sam prostor Kazališnoga parka i dio Ulice Ivana Zajca uz autobusno stajalište do prvoga paviljona gradske tržnice.  U samome parku izgrađena je sva potrebna infrastruktura, zatim stube za ulaz u park i invalidske rampe, parkovne staze, ograde, postavljene su klupe, rasvjeta i izmješten je spomenik Ivanu pl. Zajcu. Popločen je i dio ulice Ivana Zajca, a autobusno stajalište dobilo je dvije nove čekaonice.  U samome parku, koji ima sustav automatskoga navodnjavanja, ukupno je zasađeno više od 2800 komada bilja raznih stablašica, grmova, te trajnoga i sezonskoga cijeća, većinom mediteranskoga porijekla. Zanimljivost je svakako 9 ruža stablašica koje nose “glazbena” i “kazališna” imena: Charleston, Hendel, Concerto, Concertino, Dirigent, Solo, Primabalerina, Maria Calas, Balet.

DRUGA FAZA UREĐENJA PARKA
Druga faza koja obuhvaća dio partera kazališta (HNK I.pl. Zajca), prostor s fontanom između kazališta i parka te dio Trninine ulice između parka i prvog paviljona tržnice s prostorom sa kioscima trebala bi započeti tijekom 2018.g., s obzirom na to da je njeno izvođenje vezano uz uređenje tržnice.

TREĆA FAZA UREĐENJA PARKA
Treća faza obuhvaća Verdijevu ulicu, od Wenzelove ulice do prostora između 1. i 2. paviljona tržnice te pješačku površinu oko kazališta. Radovi uređenja Verdijeve ulice te pasaž oko kazališta dovršeni su 2008.g.

Izvedeno je kameno opločenje na površini od 3.000 četvornih metara, te uređenje drvoreda crnike i nasada oleandra. Također su polukružno oko stabala postavljene nove klupe te nova rasvjeta duž cijele ulice.

Izvođač radova bila je zanatska zadruga Gradin, pod stručnim nadzorom tvrtke RPI d.o.o. Troškovi temeljem ugovora o izvođenju radova: 6.995.000,00 kuna (s PDV-om).

Ukupno je za radove Prve i Treće faze utrošeno 12.806.784,94 kune.