Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj a njena posebnost leži u načinu rada s djecom i roditeljima koji će u njoj provoditi vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj moći baviti.

Dječja kuća uoči otvorenja

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, krajem ožujka 2021. ponosno otvorila svoja vrata.

Kreativni potencijal koji pulsira iza zidova ove kuće i čeka svoje male stanare, jedna je od najljepših priča što ih je ispričala Europska prijestolnica kulture u Rijeci – jer je namijenjena baš najljepšima i najdražima: djeci ovoga grada i njegove šire okolice.

EPK projekt sufinanciran sredstvima europskih fondova

A priča je započela pripremom projekta, traženjem financijskih sredstava za njegovu realizaciju i kandidaturom Rijeke za EPK te prijavnom knjigom u kojoj je Dječja kuća pronašla svoje mjesto kao programska cjelina i kao fizičko zdanje.

Dječja kuća uoči otvorenja

Budući stanari Dječje kuće

Preoblika Ciglene zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić u Dječju kuću kvarta kulture, provedena je u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt. Ovaj se projekt  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162,1 milijun kuna, od toga je bespovratnim EU sredstvima financirano 68,2 milijuna kuna, sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU financirano je 10 milijuna kuna, a ostatak se financira sredstvima riječkog gradskog proračuna. Ukupan iznos uložen u samu izgradnju Dječje kuće je 45,4 milijuna kuna, od toga je 29,2 milijuna kuna financirano bespovratnim EU novcem. U opremanje kuće uloženo je 9,2 milijuna kuna, a ta su sredstva u cijelosti osigurana u riječkom gradskom proračunu.

Čarobna kutija inspirirana „Alisom u zemlji čudesa“

Autor projekta Dječje kuće je poznati riječki arhitekt Saša Randić. Svojedobno ju je okarakterizirao kao „Čarobnu kutiju“ inspiriranu „Alisom u zemlji čudesa“, u kojoj posjetitelji postupno otkrivaju njene tajne. I Dječja kuća to doista jest – ona je kuća u kući jer je načinom izgradnje umetnuta u postojeću ciglenu zgradu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić. A svatko se ulaskom u nju već na prvi tren može osjetiti Alisom u zemlji čudesa, jer ovakav kulturni centar namijenjen djeci, s tako širokim spektrom aktivnosti i tako kvalitetno, moderno opremljen i vedro, šareno uređen – u Hrvatskoj do sad nije postojao, a ne postoji ni u bližim okolnim zemljama.

Projektiranje Dječje kuće i njena izgradnja otpočetka su bili usmjereni u očuvanje specifične ciglene vanjštine ove zgrade. Dječji magazin Brickzine, nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, svojim je nazivom (brick=cigla) dodatno skrenuo pažnju na moment u kojem se oko ciglenog objekta u Benčiću stvarala jedna nova i neobična priča. Masivni fasadni zidovi od pune opeke, probijeni manjim otvorima ostali su glavna vanjska struktura kuće i originalni, prepoznatljiv element nekadašnjeg tvorničkog zdanja. Novi unutrašnji zidovi kuće izgrađeni su na novoj podlozi i time je cijela kuća iznova sagrađena – unutar ciglene kuće. U izgradnji su iskorišteni i originalni lijevani željezni stupovi i grede, prozori su zamijenjeni replikama izvornih željeznih prozora, a unutrašnjost kuće oblikovana je tako da zadovolji potrebe djece i prostorne potrebe za programske aktivnosti koje će se odvijati u Dječjoj kući.

Ulazni atrij Dječje kuće prostran je i slobodan Dnevni boravak, cjelina u kojoj djeca mogu boraviti s roditeljima i zabaviti se bez unaprijed planiranog dolaska ili upisa u pojedinu radionicu. Tu se nalazi i kafe bar, a u prizemlju su još i garderoba, sanitarne prostorije i prolazi do stubišta za gornje katove.

Na prvom i drugom katu smještena je višenamjenska Dvorana sa 75 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i pozornicom. Ona je namijenjena projekcijama dječjih filmova, izvedbi dječjih predstava, održavanju glazbenih programa, književnih večeri te raznim drugim aktivnostima. Ova višenamjenska dvorana služi i gledanju dječjih filmova koje će djeca sama stvarati, ali i projekcijama filmova prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju.

Na prvom i drugom katu uz Dvoranu su smještene i radioničke prostorije. Na prvom se katu nalazi Backstage dvorane, Most koji će po dovršetku obnove Dječju kuću povezati sa zgradom MMSU-a i Galerija, a na drugom Kino studio i Šuma Striborova. Radioničke prostorije imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima i srce su stvaralaštva Dječje kuće, a programski sadržaji koje ovi prostori nude tiču se, između ostalog, medijskog opismenjavanja djece 21. stoljeća rođene u svijetu digitalnih tehnologija.

Na trećem katu Dječje kuće svoj je novi dom, raskošniji i kvadraturom trostruko veći, pronašao Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. S novim prostornim mogućnostima otvaraju se i novi sadržaji za male članove Stribora, a povezano s time, u budućoj Gradskoj knjižnici, formirat će se odjel za mlade i na taj će se način primjereno razdijeliti literatura za mlade od one za djecu.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalazi se Kontejner – prostor za različite aktivnosti, među ostalima i za predstave, te Terasa s koje se pruža nesvakidašnji pogled na krovove obližnjih kuća u kvartu.

Dvorana nudi najkvalitetniju reprodukciju zvuka

Dvorana Dječje kuće omogućit će malim Riječankama i Riječanima, kao i onima starijima, jedinstveno i neponovljivo kino iskustvo. Dvorana je opremljena vrhunskom opremom za reprodukciju slike i zvuka, odnosno laserskim 2k projektorom i pripadajućom lećom za 3D projekcije te Dolby Atmos surround zvučnom tehnologijom. Ovime Rijeka ujedno prva u Hrvatskoj ima Dolby Atmos tehnologiju, kao veliki tehnolški iskorak u doživljaju zvuka, u odnosu na klasično kino. Dvorana ima i mnogo tehnoloških noviteta poput, primjerice, integriranog sustava zvuka namijenjenog slabočujnim osobama.

Dodatno, Atmos zvučni sustav  je najnapredniji tehnološki sustav za reprodukciju višekanalnog zvuka koji trenutačno postoji, okosnica je ove tehnologije, a ujedno i temeljna razlika u odnosu na tradicionalne surround sustave, širenje je zvuka u vertikalnom smjeru. Dva manja studija za snimanje i montažu opremljena su chroma key površinom za vizualne efekte i kompoziting, dva 4k kamkordera, 2 robotske kamere, raznim vrstama mikrofona za svaku namjenu, 6 kanalnim audio snimačem i audiom mikserom, sustavom LED rasvjete na nosivoj konstrukciji ili stalcima od 12 led panela s pripadajućom kontrolom, video mikserom s kontrolnim panelom za kreiranje virtualnog studia i prijenose uživo te ostalom potrebnom opremom i softverima za izvođenje radionica i drugih programa.

Navedeni prostori i oprema omogućuju izvođenje raznovrsnih edukacijskih programa, od “klasičnog” igranog i dokumentarnog filma i TV reportaže i radijskih podcasta, do digitalne 2D i 3D animacije i vlogova.

Kompleks Benčić

Kompleks Benčić

Program zajednički osmišljavaju četiri gradske ustanove

Sve programe, radionice i aktivnosti koje će se provoditi u Dječjoj kući, zajednički osmišljavaju, organiziraju i provode četiri gradske kulturne ustanove Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uz njih, u bliskoj suradnji naći će se udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić, a u programe će biti uključeni i mentori koji posjeduju posebna znanja i vještine u pojedinim područjima i koji će voditi i usmjeravati djecu u stvaralačkim procesima.

Ovakav pristup u radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj. Najplastičnije je  ovaj model došao do izražaja u organizaciji i provedbi Dječjeg festivala Tobogan, a vidljiv je i u magazinu Brickzine, kako u njegovim tiskanim izdanjima, tako i u online izdanju.

Više o programu na mrežnim stranicama Dječje kuće.

Izgradnjom Dječje kuće sačuvano pročelje Ciglene zgrade, riječke industrijske baštine

Ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana sa H zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon drugog svjetskog rata ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva “Rikard Benčić”. Propašću tvornice, 90-ih godina 20. stoljeća građevina je napuštena.  Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.

Europski fond za regionalni razvoj

Povezane vijesti: