Predavanja u prostorima RiHubaOd rujna 2018. godine RiHub je služio kao središnje mjesto za informiranje javnosti o projektu Europske prijestolnice kulture. U veljači 2021. godine redefiniran je način njegovog funkcioniranja – budući da je u njega preselio Startup inkubator Rijeka. Ulaskom Startup inkubatora Rijeka u RiHub tako se stavlja se i u funkciju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, ostajući pritom prostor namijenjen kulturnim programima i sadržajima, civilnim inicijativama i aktivističkim programima bliskim kulturi.

Uređenje RiHuba i njegov rad kao mjesta kulture i aktivizma

RiHub je uređen i otvoren u  rujnu 2018. godine kao središnje mjesto za informiranje javnosti o projektu Europske prijestolnice kulture. Riječ je o prostoru koji se prostire na 1007m ². Autorice projekta uređenja ovog prostora bile su Ana Boljar i Ida Križaj Leko, koje su upravo za uređenje RiHuba osvojile nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2018. godinu.

Radove na uređenju ovog prostora u Grohovčevoj ulici u Rijeci financirao je Grad Rijeka, a bili su vrijedni 4.4 milijuna kuna.

Odjel za kulturu Grada Rijeke i TD Rijeka 2020 su RiHub od njegova otvaranja koristili kao centralno mjesto okupljanja sudioničkih programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture u koje su uključeni građani, kao mjesto održavanja brojnih javnih događanja, edukacija, radionica, predavanja i tribina, kao press centar EPK projekta, te coworking prostor u kojem je prosječno mjesečno boravilo 35 korisnika.

RiHub je postao rasadnik kreativnih i kulturnih industrija  i popularno mjesto okupljanja građana, no epidemiološka situacija je u ožujku 2020. ograničila mogućnosti korištenja prostora i dovela do prestanka s radom velikog open-space coworking prostora, namijenjenog profesionalcima iz kreativnih i kulturnih industrija.

RiHub uz programe bliske kulturi postaje i prostor za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Nova funkcionalnost RiHuba – ulazak Startup inkubatora

U veljači 2021. redefiniran je način funkcioniranja prostora RiHuba i programa koji bi se u njemu provodili, na način da se prostor RiHub-a preda na korištenje Odjelu za poduzetništvo Grada Rijeke, koji bi u suradnji s Odjelom za kulturu u RiHub-u provodio programe razvoja poduzetništva s naglaskom na jačanje kreativnih kulturnih industrija i njihovog povezivanja s ostalim gospodarskim sektorom. Time se nasljeđe EPK, koje a RiHub predstavlja, stavlja u funkciju razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Ovime će se ostvarivati vizija razvoja dodane vrijednosti riječkog gospodarstva i podizati opće kvalitete života u Rijeci, kao i ulaganje u razvoj ljudskih potencijala, stvaranje jake startup zajednice i poticanje povezivanja riječkih poduzetnika, inovatora i kreativaca.

Aktivacijom prostora RiHuba za aktivnosti Startup inkubatora pokazalo se da on odgovara postojećim potrebama, ali i pruža izvrstan infrastrukturni potencijal za kreiranje novih sadržaja Startupa.

Coworking prostor integriran u postojeću poduzetničku infrastrukturu

Multifunkcionalna dvorana sa 66 sjedećih mjesta omogućava prisutnost svih članova korisničkih timova na edukacijama, a uz redovna predavanja i radionice u planu je organizacija prezentacija, gostujućih predavanja, meet-upova, tematskih događaja, tribina i natjecanja, koji će biti namijenjeni i široj publici, te popularizirati RiHub i Startup inkubator, kao i sve imanentne sadržaje, a prije svega postojeći coworking prostor.

Integracijom coworking prostora u postojeću poduzetničku infrastrukturu obogaćuje se podrška poduzetnicima i potencijalnim poduzetnicima te omogućava cjelovitost inkubacijskog procesa po principu one-stop-shop. Coworking prostor čini 25 mjesta, uz mogućnost da svako od njih, po potrebi i u regularnim uvjetima, može dijeliti i više osoba.

Svim zainteresiranim pojedincima s područja kulturnih i kreativnih industrija, civilnim inicijativama, aktivističkim programima bliskim kulturi i dalje će na raspolaganju biti Coworking prostor. Također, coworking prostor ostaje na raspolaganju za  izložbene i radioničke projekte.

Otvoreni dio galerije s oko 12 sjedećih mjesta namijenjen je aktualnim korisnicima Startup inkubatora, a u planu je iskorištavanje i podrumskog prostora, koji će se prenamijeniti u radionicu za pripremu i testiranje poduzetničkih projekata timova aktualne generacije polaznika Startup inkubatora.