Muzej moderne i suvremene umjetnosti, prvi je uređeni objekt bivše tvornice Rikard Benčić.

Nakon više desetljeća podstanarskog statusa, Muzej moderne i suvremene umjetnosti našao je svoj dom u tzv. H-objektu bivše tvornice Rikard Benčić, čime je započelo ostvarivanje vizije art-kvarta u Rijeci.

Novi prostori muzeja otvoreni su velikom retrospektivnom izložbom performera i konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“. Izložba je ujedno bila i predprogram Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

O projektu:

H-objekt izvorno je izgrađen za potrebe tvorničkog pogona tvornice duhana 90-ih godina 19. stoljeća. Dio koji je dograđen između krila zgrade, uz Krešimirovu ulicu, nastao je 30-ih godina 20. stoljeća. Prvom fazom uređenja u funkciju je stavljen dio prizemlja i prvi kat. Radovi koji su napravljeni primarno se odnose na uređenje unutrašnjeg prostora za galerijske postave. Ukupna površina uređenog prostora je 1550 m². Vrijednost izvedenih radova iznosila je 6.793.820,63 kn, a uređenje je financirano sredstvima proračuna Grada Rijeke.

Koncept uređenja u dvije faze

Cjelovit rad muzeja sa svim potrebnim sadržajima planira se realizirati u drugoj etapi u kojoj se računa na proširenje MMSU na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže. Jedna od vrijednosti izložbenog prostora je zadržavanje podova i izvornom obliku, uz minimalne popravke, što zajedno s nosivim stupovima, prostoru istovremeno daje suvremenu notu i patinu.
Ulazni hol u južnom dijelu prizemlja ujedno je i dnevni boravak, mjesto za zadržavanje s info pultom koji bi trebao funkcionirati kao prostor za manja događanja, ali primarno kao prostor koji posjetitelje usmjerava prema izložbama i edukacijskim sadržajima. Na katu se nalazi izložbeni prostor koji ima direktan pristup stubištima, odvojeno za osoblje i za posjetitelje.
Pristup za osobe smanjene pokretljivosti za sada je osiguran samo u prizemlje. Pristup sadržajima na katu bit će napravljen s vanjske strane, uz istočno pročelje, podiznom platformom, a kao privremeno rješenje postavljena je gusjenica na glavnom stubištu zgrade.

Brojne nagrade ovom projektu

Dinko Peračić, arhitekt prema čijem projektu je uređenje provedeno, prilikom otvaranja je naglasio kako nije riječ o klasičnom muzeju, već o muzeju u nastajanju, koji će u konačnici djelatnici Muzeja svojim programima transformirati prema svojim potrebama i prema potrebama građana.
Za projekt novog MMSU arhitektu Peračiću je u ožujku 2018. godine dodijeljena nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) “Bernaido Bernardi”. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja.
Također, na godišnjoj priredbi vizualnog stvaralaštva, dizajna i arhitekture „Zagrebački salon“, kojeg je u listopadu organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata, projekt novog muzeja osvojio je Grand Prix nagradu Salona.

Peračić je zajedno sa Mirandom Veljačić, Eminom Višnić i Slavenom Toljem Grand Prix nagradu salona dobio i za projekt „To tre­bamo – to radimo“, u sklo­pu hrvatskog nastupa na 15. venecijanskom bijena­lu arhitekture, koji kao je­dan od primjera nove arhi­tektonske prakse predsta­vlja i koncept prenamjene H-objekta za potrebe nove zgrade MMSU-a.

Srijeda, 30. kolovoz 2017.

Zbogom Dolcu – Muzej moderne i suvremene umjetnosti seli u H zgradu bivše tvornice Rikard Benčić

Od Guvernerove palače gdje je  1949. započeo s radom kao Galerija likovnih umjetnosti, preko ulice Dolac u koju se preselio 1956., prvo kao Moderna galerija, a poslije kao Muzej moderne i suvremene umjetnosti, ovaj prepoznatljivi riječki Muzej seli u H zgradu bivše tvornice Rikard Benčić, u kojoj svoja vrata otvara 22. rujna 2017. godine izložbom Tomislava Gotovca, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte.

Više informacija