RiHub: Novi riječki kulturni centar - čvorište novih ideja i projekata.

O projektu RiHub
RiHub je zamišljen kao informativni centar projekta Rijeka 2020 i centar programa Europske prijestolnice kulture u kojima sudjeluju građani. U njemu se nalazi multifunkcionalna dvorana koja već sada ugošćuje brojna događanja te prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci, u kojem samostalni profesionalci u kulturnim i kreativnim industrijama mogu udružuju svoje resurse radi u zajedničkom radu.
Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, bivšeg Bernardija, iznosi: 4.351.734,63 kuna.

Prostor RiHub-a smješten je u prizemlju i dijelu podrumske etaže stambeno-poslovne zgrade u Ulici Ivana Grohovca 1a u Rijeci. Prostor nekadašnjeg vrtića, koji je sredinom druge polovice 20. stoljeća izgubio svoju prvobitnu funkciju i koji je služio kao prostor poslovne namjene – trgovina, uređen je kao prostor RiHub-a.

RiHub se prostire na 1007 m².

Autorice projekta uređenja su Ana Boljar i Ida Križaj Leko.

RiHub osmišljen kao rasadnik zajedničkih projekata Rijeke

RiHub već je ugostio izložbe, međunarodne konferencije, edukacije i diskusije, a njegovo prizemlje zaživjelo je i kao prostor za povremeni i privremeni rad. Ovaj tzv. coworking prostor ima 35 radnih jedinica, koje su se do kraja 2018. godine mogle koristiti besplatno. Do sad je ugostio 80 registriranih korisnika, kojima je ovdje ponuđeno mjesto za rad, razvoj ideja i projekata, umrežavanje s drugim profesionalcima, ali i povezivanje s mrežom suradnika na projektu Rijeka 2020.
Građani su pozvani da se uključe u programe u Rihubu, zajednički stvaraju, rade, uče i volontiraju. Već u rujnu otvorena su u sklopu akcije „Uključi se“ tri javna poziva za tzv. sudioničke programe u sklopu kojih su građani i građanke Rijeke mogli prijaviti svoje ideje i prijedloge u sklopu programa Civilne inicijative i Zeleni val kojima se unaprjeđuje društveno-kulturni život i ekologija u gradu. Zaprimljeno je 80 prijedloga -59 u programu Civilne inicijative i 21 u programu Zeleni val. Treći javni poziv bio je namijenjen za formiranje Vijeća građana koji biraju i prijavljene projekte i predlažu ih za financiranje.
Namjera je i tijekom 2019. godine nastaviti s uključivanjem građana i građanki u projekt Europske prijestolnice kulture. Prostor za privremeni i povremeni rad, coworking, moći će se koristiti po vrlo povoljnim cijenama, a namjera je osnažiti ga popratnim, specijaliziranim edukacijama i radionicama. U RiHubu će se održavati i ekološke radionice s ciljem osvještavanja važnosti ove teme.