Devet slika koje će biti prikazane na izložbi „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ u Muzeju grada Rijeke predano je danas iz ruku restauratora u Muzej. Slike su dopremljene posebnim kombi-vozilom u Palaču šećera, gdje će uskoro biti izložene.

Riječ je o radovima trojice bečkih umjetnika, braće Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika i prijatelja Franza Matscha, naslikanim za dekoriranje interijera HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 1885. godine. Najprije su u Palaču dopremljene tri slike Ernsta Klimta, a stigle su izravno iz Zagreba, gdje su se nalazile na restauraciji u Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Nakon završenog zahvata, u Odjelu su čekale na pogodan trenutak za opremu u Rijeku, koja se pokazala u završnoj fazi organizacijskih priprema za izložbu. Vozilo se potom zaputilo prema riječkom odjelu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, gdje je preuzeto šest slika koje su se obnavljale u toj ustanovi. To su radovi Gustava Klimta i Frantza Matscha.

Slike su po unošenju u Palaču pohranjene u muzejski depo i raspakirane. Bit će postavljene na izložbena mjesta neposredno pred otvorenje izložbe.

Izložba je, podsjetimo se, trebala biti otvorena 20. travnja, ali je zbog zatvaranja muzeja u sklopu epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije mjera, koje traju do 26. travnja, taj datum pomaknut.

Slike za izložbu Nepoznati Klimt - foto Velid Đekić

Slike za izložbu Nepoznati Klimt – foto Velid Đekić