U 2018. godini u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva provedeno je sedam projekata, vrijednih gotovo 450 tisuća kuna, u čiju provedbu je uključeno čak 370 volontera, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Projekt “Riječki program lokalnog partnerstva” provodi se od 2005. godine, kao specifičan projekt s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. O realiziranim projektima u protekloj godini govorila je ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević, istaknuvši kako su, uspoređujući utrošena sredstva proračuna i doprinos lokalne zajednice u obliku volonterskog rada i donacija postignuti značajni ekonomski učinci.

Projekti su ukupno vrijedni 449.489,57 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 220.231,57 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 229.258,00 kuna. Iz gradskog proračuna kroz Riječki program lokalnog partnerstva osigurano je 189.489,07 kuna, iz proračuna Odjela za komunalni sustav izdvojio je dodatnih 30.242,50 kuna, dok je Odjel za gradsku upravu i samoupravu izdvojio manji iznos. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370.

„Riječki program lokalnog partnerstva dobar je način rješavanja manjih komunalnih problema, u suradnji Grada koji osigurava početna sredstva te građana koji daju ideju, inicijativu i volonterski rad“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako je ovaj projekt najbolji primjer participativnog budžetiranja.

Uspješno provođenje Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini

Uspješno provođenje Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini

Od oslikanih stepenica do obnovljenog košarkaškog igrališta

Projektima oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava, kao i postave urbanih separea u Kružnu ulicu, na novi način uređeni su dijelovi u središtu grada, dok su uređenjem košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u dječjem parki u ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 obnovljena su igrališta za mlađe sugrađane. Nadalje, projektom uređenja dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan broj škola čiji su vanjski prostori uređeni kroz Riječki program lokalnog partnerstva popeo se na devet, završetkom i nastavkom uređenja prostora Place na Svetom Kuzmu dobit će se nova lokacija za druženje građana, sportske susrete, razna kulturna događanja i turističko odmorište, a uređen je i okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.

U razdoblju od 2005. do 2018. godine prijavljeno je ukupno 183 projekata, od čega je 93 projekata odabrano za realizaciju. Uspješno je do kraja 2018. godine realizirano ukupno 90 projekata, dok je u 2019. godini u tijeku realizacija devet novih projekata.

Građanski odgoj i obrazovanje pohađa sve veći broj učenika

Izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje, čiji je glavni cilj doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva, ove će se školske godine provoditi u 24 gradske osnovne škole, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 191 tisuća kuna.
„Iz godine u godinu raste broj učenika zainteresiranih za pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja, tako da će ga ove godine pohađati više od 700 učenika. Po prvi put ove godine izvannastavna aktivnost provodi se u osmim razredima, a od protekle godine provodimo i četverogodišnje longitudinalno istraživanje“, kazala je pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Vojko Obersnel, Marko Filipović, Karla Mušković i Sanda Sušanj

Vojko Obersnel, Marko Filipović, Karla Mušković i Sanda Sušanj

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se projekt već četvrtu godinu uspješno provodi u riječkim osnovnim školama te izrazio nadu da je Građanski odgoj i obrazovanje zaživio i u 11 drugih gradova i županija koji su od Rijeke preuzeli program te da će se i dalje širiti Hrvatskom.
„Žao mi je što se u okvirima školske reforme nije pokazalo više razumijevanja za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta, već kao međupredmetne nastave“, kazao je gradonačelnik Obersnel, dok je pročelnica Sušanj naglasila kako je predloženi kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja puno skromniji u odnosu na gradski.

Odjel gradske uprave za poduzetništvo raspisat će 9. listopada javni poziva za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata učeničkih zadruga u školskoj 2019./2020. godini, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 15 tisuća kuna.

Grad Rijeka i ove će godine biti pokrovitelj Dječjeg tjedna, u sklopu kojeg je Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji sa udrugama i ustanovama grada Rijeke od 7. do 13. listopada pripremio je niz prigodno odabranih aktivnosti u kojima učestvuju odrasli i djeca. Također, Grad je pokrovitelj proslave Svjetskog dana učitelja, odnosno svečanog prijema za 35 umirovljena odgojitelja, učitelja i nastavnika kojima će se prigodnim programom i poklonima zahvaliti za dugogodišnji rad u prosvjeti.

Skip to content