STARTUP Inkubator Rijeka je nova poduzetnička infrastruktura Grada Rijeke, a za razliku od već poznatih inkubatora, korisnici ovog programa ne moraju biti gospodarski subjekti.

Grad Rijeka otvorio je STARTUP inkubator Rijeka u veljači 2013. godine. Startup je prije svega namijenjen mladim ljudima s ciljem da im pruži poduzetničku infrastrukturu za razvoj njihovih poslovnih ideja.
Mladima je u STARTUP-u osigurana besplatna mentorska i savjetodavna pomoć. U inkubatoru se kroz razdoblje od 6 mjeseci bez naknade pruža potpora fizičkim osobama u osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela kojima se nude inovativni načini rješavanja problema, boljih ili povoljnijih od konkurencije.

Cilj STARTUP inkubatora je stvaranje poticajnog okuženja za samozapošljavanje mladih kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja te podizanje radnih kompetencija za zapošljivost mladih kao i utjecaj na razvoj poduzetničke kulture mladih.

Korisnici STARTUP-a Rijeka su mladi ljudi i njihovi timovi koji imaju znanja i ideje s područja informacijskih tehnologija, računalnih aplikacija, industrijskog dizajna te studente iz različitih znanstvenih i drugih područja. Stručna pomoć pri realizaciji vlastite ideje osigurana je od strane mentora koji su stručnjaci iz gospodarskih subjekata ili sveučilišne zajednice.

Gradu Rijeci 2015. g. dodijeljeno priznanje Grad budućnosti za projekt STARTUP inkubator za mlade.

U suradnji s Riječkom razvojnom agencijom Porin d.o.o., polaznici imaju priliku i razraditi skraćeni poslovni plan, a projektima s inovativnim rješenjem proizvoda i komercijalnim potencijalom pruža se i pomoć u izradi prototipa.

Do sada su timovi Startup inkubatora Rijeka razvijali ideje iz područja računalnih aplikacija, industrijskog i modnog dizajna, tehničkih i tehnoloških područja, edukacijskih modela poslovanja, proizvodnje i prodaje dijelova za autoindustriju, biotehnologije, sporta, kulture, zabavne industrije, društvenog poduzetništva i ostalih djelatnosti.

U Startup inkubatoru Rijeka do sada je boravilo ukupno 114 timova, odnosno 311 korisnika, a od njih na tržištu trenutno posluje 15 tvrtki, 3 su projekta dobila investiciju za razvoj, a niz projekata riječkog Startup inkubatora dobilo je značajne nagrade i priznanja.

U tijeku je ulazak u Startup inkubator osme generacije mladih..