Jubilarna 10. RI-barska noć na Mistražu održana je ove subote, 28. svibnja u organizaciji Pehinarskih feštara i Vijeća MO Pehlin. Nešto raniji termin održavanja nije spriječio natjecatelje i mnogobrojne posjetitelje da uživaju u zabavi.

Zabavi koja je trajala do dugo u noć prethodila su natjecanja u raznim vještinama: prelasku bare u barci, skakanju u vrećama, prenošenju vode u šupljim posudama i povlačenju konopa, a svaka ekipa kuhala je i kotlić.

Okupljanjem ekipa oko 15 započelo se sa kuhanjem kotlića. Uz organizatore i sudionike natjecanja polako su pristizali mnogobrojni mještani i gosti, neki pješice, a neki i za ovu priliku posebno napravljenim “Bara expressom” – vozom na traktorski pogon. Prijevoz je oduševio djecu, pa je prikolica bila neprestano puna i u odlasku i u dolasku.

Najzanimljivija je kao i uvijek bila igra prelaska bare malom barkom. Već prve natjecateljice koje su predstavljale domaćine Pehinarske feštare ,okupale su se u bari. Barka je završila na dnu ,pa je vrijedna ekipa feštara morala organizirati spasilačku ekipu kako bi se igra mogla nastaviti. Ekipe koje na baru dolaze već godinama pripremile su se za osvježenje, pa su natjecatelji bili u kupaćim kostimima.

Nakon posljednje igre povlačenja konopa u kojoj u dominirali konopaši s Pehlina , počelo je ocjenjivanje kotlića. Najukusnije jelo skuhala je ekipa HSP AS, druga je bila ekipa Pehinarske gospode, a treća ekipa Zenge.

U kategoriji autohtonih igara poredak je bio slijedeći:
1. ekipa Lako ćemo
2. ekipa Konopaši Pehlin
3. ekipa Zenge.

Nakon proglašenja pobjednika i podjele nagrada i priznanja nastavljena je fešta, uz „Pumpa“ band, dobar štimung, glazbu i ples, iće i piće, do kasnih sati.

(L.P.)