11. Riječke sportske igre za djecu s teškoćama – Igre održat će se u petak, 27. rujna 2019., u Centru Zamet, s početkom u 10,00 sati.

Na ovogodišnjim IGRAMA će sudjelovati dvjestotinjak djece iz 15 institucija; riječkih dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te centara. Sudionici će se okušati u sportskim igrama; na atletskom, nogometnom, košarkaškom i stolnoteniskom poligonu, dok će se djeca dječjih vrtića iskazati na posebnom poligonu prepreka.

Cilj manifestacije je djeci s teškoćama u razvoju omogućiti što bolji učinak fizičkih aktivnosti, poboljšanje samopouzdanja, pozitivnu percepciju, poboljšanje senzorskih sposobnosti, razvijanje samostalnosti i pomoći u grupi, druženje i veselje te prihvaćanje u društvu i od strane zajednice.
Kako bi Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju – Igre bile što efikasnije sprovedene, Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke uključio je i volontere; i to učenike Medicinske škole u Rijeci i OŠ Belvedere, za koje je ovakva vrsta volontiranja, svojevrsni oblik prakse i edukacije.

Volonteri koji će pomagati organizaciju 11. riječkih sportskih igara za djecu s teškoćama u razvoju prošli su Edukaciju i demonstraciju pod vodstvom prof. kineziologije Jasne Lulić Drenjak, dr. Ilone Koval-Grubišić, prof. Petre Anđelić i prof. Nives Krošnjar, na kojima su stekli znanja i vještine o radu u sportu s osobama s invaliditetom..

11. Riječke sportske igre za djecu s teškoćama – Igre provode se u sklopu projekta ACTIV OSI. Projekt je pokrenut od strane Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, kao prijavitelja projekta i Hrvatskog paraolimpijskog odbora, kao partnera.
Projektne aktivnosti usmjerene su na edukaciju i osposobljavanje osoba s invaliditetom kako bi ih se približilo tržištu rada i kako bi se doprinijelo povećavanju mogućnosti njihovog zapošljavanja.

PROGRAM-sinopsis otvorenja IGARA:

  • 09.30 – 10.00 Okupljanje uzvanika
  • 10.00 – 10.02 Himna Republike Hrvatske (u izvedbi Glazbene skupine Udruge CDP)
  • 10.03 –10.10 Nastup Plesne skupine „Magija“
  • 10.10 – 10.11 Voditelj pozdravlja uzvanike, daje kratki uvod u natjecanje i najavljuje govor Miljenka Mišljenovića, Predsjednika Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke
  • 10.11 – 10.13 Govor Predsjednika Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, koji na kraju svog govora poziva gradonačelnika Grada Rijeke gosp. Obersnela da održi govor i otvori igre
  • 10.14 – 10.16 Govor gradonačelnika Grada Rijeke, gospodina Vojka Obersnela
  • 10.17- 12.00 Službeno natjecanje
  • 12.00 – 12.30 Proglašenje pobjednika
  • 12.30 – 12.45 Završetak IGARA i odlazak natjecatelja
  • 12.45 – 13.15 Ručak