Povodom 120. obljetnice javnog gradskog prijevoza u Rijeci, na Korzu je predstavljeno još trinaest novonabavljenih autobusa KD Autotrolej nabavljenih bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda EU, u okviru Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Nakon što je u rujnu predstavljeno devet solo dizelskih autobusa, danas je na Korzu izloženo ostalih trinaest vozila kojih je Autotrolej nabavio u sklopu europskog projekta ukupne vrijednosti 48.504.687,50 kuna, od čega bespovratna sredstva osigurana iz Kohezijskog fonda EU, u okviru Operativnog programa, Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., čine 38 milijuna kuna. Autotrolej je u financiranju sudjelovao sa 713,750 kuna, dok je ostatak od oko 9,7 milijuna kuna financiran iz državnog proračuna.

Među izloženim autobusima, četiri vozila čine gradski niskopodni zglobni autobusi (harmonike) na dizelsko gorivo, marke MAN Lion’s City G A23, vanjske dužine 18 metara, sa 40 putničkih sjedala i 144 putnička mjesta. Autobusi imaju emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kW, a sustav video nadzora sastoji se od pet kamera za nadzor putničkog prostora, jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Ostalih devet predstavljenih vozila su prigradski solo dizelski autobusi marke Iveco Crossway Line 12M. Autobusi su dugi 12 metara, imaju 49 putničkih sjedala i 74 putnička mjesta, uz emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kW, te sustav video nadzora od 4 kamere nadzora, kamere za vožnju unatrag te video snimača i monitora.

U prezentaciju autobusa te prigodnu izložbu na gradskim izlozima na Korzu, u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana je svečanost na kojoj je obilježeno 120 godina javnog gradskog prijevoza u Rijeci. U sklopu svečanosti okupljenima je predstavljena kratka povijest riječkog javnog prijevoza i Autotroleja, od prve tramvajske linije koja je putovala od Školjića, preko centra grada do današnje ulice Milutina Barača na Mlaci. Direktor Autotroleja Alberto Kontuš ovom je prilikom kazao kako je javni prijevoz, nakon napuštanja tramvaja i trolejbusa, danas orijentiran na smanjenje ispušnih plinova, čemu svjedoči i činjenica da među 165 vozila Autotrolej raspolaže s 40 plinskih autobusa, dok dio voznog parka čine dizelaši visokih ekoloških normi.

120 godina javnog gradskog prijevoza u Rijeci – Autotrolej prezentirao nove autobuseSvečanosti je, uz predstavnike dobavljača novih autobusa iz tvrtki „Autobus“ te „Auto Hrvatska – Prodajno servisni centri“, prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je istaknuo kako će Urbana aglomeracija Rijeka, zajednica Grada Rijeke i devet okolnih gradova i općina, preko ITU mehanizma Europske unije za Autotrolej nabaviti još 32 nova autobusa. Radi se o 7 zglobnih, gradskih dizel vozila, 10 dizel minibuseva, 5 solo dizel autobusa te 10 solo autobusa na stlačeni prirodni plin (SPP). Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 63.7 milijuna kuna (bez PDV-a), s tim da će 85 % sredstava biti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurat će KD Autotrolej. Ovom akvizicijom starost Autotrolejevog voznog parka bit će smanjena na šest godina, što će rezultirati manjim brojem i veličinom kvarova.

Kohezijski fond