Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „i-Fest“ ispunio je Hrvatski kulturni dom na Sušaku umjetničkim radovima, pjesmom, plesom, modnom revijom i odličnom atmosferom.

Na Festivalu je svoja umijeća prezentiralo oko četiristo učesnika – djece s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom. S obzirom na velik broj učesnika, i ove se godine Festival odvijao u dva dijela, pa su se tako u jutarnjim satima na pozornicu polaznici vrtićke dobi, dok je popodnevni dio festivala bio rezerviran za one malo starije.

Djeca s teškoćama u razvoju pokazala što mogu i znaju

Djeca s teškoćama u razvoju pokazala što mogu i znaju

Uz nastupe na pozornici, djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom pokazali su što znaju i mogu i na prodajnoj izložbi koja se održala u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušak, a održana je i modna revija u kojoj su sudjelovali manekeni i manekenke s teškoćama u razvoju.

Glavnom voditelju, Draženu Turini Šajeti, kao suvoditelji su se pridružili Isabella Hujić, članica Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, Bojan Šolaja, polaznik Centar za autizam Rijeka te Kristijan Trampuž iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Festival se održao u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke, a u Festivalu su sudjelovali Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Zagreb – Ustrojbena jedinica Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko- goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dječji vrtić Rijeka, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka i Modna agencija Glamour Tara.

Svoj doprinos manifestaciji dali su i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, volonteri Medicinske škole u Rijeci te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak, a tradicionalno su manifestaciju podržale članice Interesne grupe građana za unaprjeđivanje kvalitete života osoba starije dobi projekta Rijeka – zdravi grad, koje su izrađivale poklone za sve učesnike.

U ime riječkog gradonačelnika, Festivalu je nazočio njegov zamjenik Marko Filipović.

Festival se svake godine održava na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, s ciljem prepoznavanja i vrednovanja mogućnosti i kreativnosti djece s teškoćama u razvoju. Pokrenut je u sklopu Interesne grupe građana za podršku osobama s invaliditetom projekta Rijeka – zdravi grad.