Nakon uspješne organizacije tri Regate tisuću otoka, Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club pozivaju jedriličare na četvrto izdanje ove jedinstvene navigacijske regate koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka od 15. do 25. rujna 2016. Sudjelovanje u regati prilika je natjecateljima i za uvrštenje na popis svjetskih jedriličarskih rekorda jer je World Speed Sailing Record Council nedavno potvrdio rekorde Regate tisuću otoka.

Speed Sailing Record Council potvrdio je rekorde Regate tisuću otoka, objavio je Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club. Dva rekorda za svaku etapu od lani drži mađarska jedrilica R/P 60 Wilde Joe vlasnika i kormilara Martona Josze. Prosječnom brzinom od 10.14 čv Joe je presjekao liniju cilja prve etape od Rijeke do Tivta nakon 27 sati i 24 minute i 5 sekundi, a u drugoj etapi iste duljine od 278 Nm, ali u obrnutom smjeru, nakon 32 sata i 45 sekundi prosječnom brzinom od 8,86 čv.

Zadovoljstvo priznanjem rekorda Regate tisuće otoka od strane organizacije World Speed Sailing Record Council izrazio je i Neven Baran, predsjednik organizacijskog odbora Regate tisuću otoka, dodajući kako je ono novi izazov za sudionike i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda. Dodao je da se jedri na jednom od najboljih kursova koje priroda može pružiti jer jedrilice prolaze između više od tisuću otoka hrvatske obale s ciljem u fascinantnom Bokotorskom zaljevu.

Četvrto izdanje ove jedinstvene navigacijske regate održavat će se od 15. do  25. rujna 2016. godine. Start prve etape od Rijeke do Porto Montenegra predviđen je u nedjelju 18. rujna u 12 sati. Jedrilice se vraćaju u drugoj etapi od Porto Montenegra do Rijeke sa startom u četvrtak 22. rujna. Trenutno je prijavljena 21 jedrilica iz 12 država i očekuju se nove prijave među kojima i one koje bi htjele oboriti trenutne rekorde regate.

Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Format regate ostaje isti. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drug etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju 18. rujna iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu, 21. rujna, flota starta u četvrtak, 22. rujna, u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 25. rujna u Rijeci.

Prije starta u Rijeci planirana je i promotivna pripremna regata, baš kao i Regata 1000 otoka + 2 u zaljevu Boke Kotorske prije starta druge etape, zajedno s nizom društvenih događanja u Rijeci.

Regata će se moći uživo pratiti na internet stranicama on-line sustavom praćenja pozicija jedrilica u realnom vremenu.

Prijaviti se mogu jednotrupci s ORC svjedodžbom razvrstanja i višetrupci s MOCRA svjedodžbom razvrstanja. Dodatno se mogu prijaviti jedrilice s dva člana posade ili one design jedrilice kao posebna kategorija.

Više detalja u oglasu regate, te o mjestu održavanja i logistici u Rijeci i Tivtu. Najlakši način prijave je putem on-line prijavnice.
(A.V.)