Savjet za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka održao je 18. sjednicu dana 12. studenog 2019. godine u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Rijeci.

Predsjednik Savjeta za konkurentnost UA Rijeka, Boris Popović, izvijestio je prisutne o stanju konkurentnosti u Urbanoj aglomeraciji Rijeka. U svom izviješću naglasak je stavio na piramidu konkurentnosti te porazne zaključke analize top 1000 najboljih u Hrvatskoj. Tim za unaprjeđenje poslovne infrastrukture i tim za obrazovanje izvijestili su prisutne o dosadašnjem radu.

Voditeljica tima za unaprjeđenje poslovne infrastrukture, Nataša Zrilić, kazala je kako se od svog osnutka tim sastao šest puta te je održano nekoliko on-line konzultacija. Tim je utvrdio kako na području UA Rijeka postoje različiti oblici poduzetničke infrastrukture i programa za poduzetnike te da se EU sredstvima, a posebno preko ITU mehanizma u razdoblju do 2020. g. razvijaju novi projekti koji će pridonijeti daljnjem razvoju poduzetničke infrastrukture. U cilju sagledavanja digitalne konkurentnosti gospodarstva UA Rijeka, predloženo je da se u tim uključe i predstavnici ICT sektora.

Voditeljica tima za obrazovanje, Snježana Prijić Samaržija, prezentaciju je započela početnim dilemama koje se odnose na kvalitetu obrazovanja na području UA Rijeka, a analize su obuhvaćale rani i predškolski odgoj, osnovno, srednjoškolsko, visoko te cjeloživotno obrazovanje. Istaknula je kako naglasak treba staviti na “Dobru školu” – unaprjeđivanje i osiguravanje kvalitete rada odgojno-obrazovne vertikale/škola u Urbanoj aglomeraciji Rijeka te Primorsko goranskoj županiji.

Sljedeća sjednica Savjeta za konkurentnost zakazana je za 12. prosinca 2019. g.