U prostoru RuHub-a svečano je obilježen početak rada 15. generacije Startup inkubatora Rijeka. 19 timova će tijekom osam mjeseci procesa inkubacije razvijati svoje poslovne ideje koje su danas ukratko i predstavili.

Startup inkubator Rijeka pokrenut je 2013. godine i integralni je dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke koji ujedno upravlja i prostorom centra RiHub unutar kojeg inkubator djeluje.

Startup inkubator je usmjeren na stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja za samozapošljavanje kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanje poduzetničkih kompetencija te unaprjeđenje poduzetničke klime u Rijeci.

Svrha Startup inkubatora je pružanje podrške fizičkim osobama koje žele postati poduzetnici u razvoju i realizaciji poslovnih ideja.

Podrška se pruža putem edukacija kojima se stječu osnovne poduzetničke kompetencije, konzultacija s mentorima u rješavanju specifičnih izazova, korištenja prostora i prateće infrastrukture RiHuba, pomoći u uspostavi poslovnog modela i izradi poslovnih planova te drugih vrsta usluga koje su na raspolaganju korisničkim timovima i to u potpunosti besplatno.

Na Javni poziv za sudjelovanje u 15. generaciji pristiglo je ukupno 38 prijava, od kojih je Programsko vijeće inkubatora odabralo i odobrilo ulaz za 19 novih ideja s najvećim poduzetničkim potencijalom.

Podršku su im došli dati i riječki gradonačelnik Marko Filipović kao i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke, Jana Sertić.

Gradonačelnik je čestitao novoj generaciji korisnika poručivši im da neovisno o tome tko će na kraju pobijediti, iskoriste sve pogodnosti koje im ovaj program nudi.

„Na raspolaganju imate široku mentorsku mrežu, a cijeli je proces obilježen i networkingom, što je, uz prvenstveno dobru ideju, još jedna važna stavka na putu ostvarenja svakog poslovnog plana. Želim vam svima puno sreće prilikom razvijanja vaših ideja, da obogatite pritom svoje znanje“, rekao je Filipović i zahvalio se svim mentorima koji su tijekom godina sudjelovali u ovom programu kao i svim dosadašnjim korisnicima Startup inkubatora. „Svi su oni, otvaranjem tvrtki i stvaranjem novih radnih mjesta, dali svoj obol razvoju poduzetništva u Rijeci, a vjerujem kako će i mnogi od vas nastaviti tim stopama. Sva naša gradska infrastruktura, ako vam može pomoći, stoji vam na raspolaganju“, poručio je Filipović.

Valja istaknuti kako je program Startup inkubatora u potpunosti besplatan, a uključuje edukaciju, praktične radionice, mentorstvo i savjete stručnjaka, prostor za rad i druge oblike pomoći. Za najuspješnije ideje u proračuna Grada Rijeke osigurana su i sredstva za novčane nagrade – 3.000,00 eura za treće mjesto, 7.000,00 eura za drugo i 15.000,00 eura za prvo mjesto.

Svi timovi 15. generacije  predstavili su ukratko svoje ideje, a kao poticaj i ohrabrenje, svoje iskustvo iz ovog programa podijelila su tri tima iz 14. generacije korisnika – pobjednički tim „Annika“ odnosno Ana Agneza Širić i Nika Maršić, te timovi finalisti „Japanski Ofuro Spa“ Ivone Nikolajević i „OLeaf“ Maje Kinkele Devčić.

Od 2013. godine, kada je pokrenut, pa do danas usluge Startup inkubatora Rijeka koristilo je ukupno 549 korisnika podijeljenih u 234 tima. Održane su 432 edukacije i 1.320 konzultacija, a mentorska mreža Startup inkubatora Rijeka danas broji 59 stručnjaka.

Od 2019. godine do danas Grad Rijeka je najboljim timovima Startup inkubatora dodijelio ukupno 118.000 eura za daljnji razvoj poslovne ideje i prve poduzetničke korake u vlastitom novoosnovanom poslovnom subjektu na području grada Rijeke.

15. generaciju Startup inkubatora Rijeka čine sljedeći timovi:

 • Arden
  Članovi tima: Lovro Dundović, Nirmal Karl Hadžić i Simon Seifert
  Sažetak ideje: Pametna vaza koja olakšava uzgoj bilja na održiv način.
 • Prirodna kozmetika od puževe sluzi
  Članica tima: Nensi Slavujević
  Sažetak ideje: 100% prirodna kozmetika od puževe sluzi.
 •  Stvarajmo Glazbu!
  Članica tima: Olga Mujkić
  Sažetak ideje: Glazbene radionice i koncerti za bebe i djecu temeljeni na elementima teorije Edwina E. Gordona i glazbena edukacija za djecu i odrasle putem online tehnologija.
 • Pool&Spa Consulting
  Članovi tima: Vedran Smolčić i Ivona Smolčić
  Sažetak ideje: Osiguravanje zdravstvene ispravnosti bazenske vode i pomoć pri održavanju bazena.
 • Malo vune, malo boje do najdraže tepih boje
  Članica tima: Ira Gušić
  Sažetak ideje: Izrada ručno rađenih tepiha i zidnih tapiserija od vune.
 • Tonkin Svijet
  Članovi tima: Antonia Kusanović i Damir Stojanovski
  Sažetak ideje: Online platforma namijenjena ženama za pristup edukaciji o muškoj i ženskoj energiji, meditacijama, ekskluzivnim podcastima i zajednici.
 • Petit ukosnic.a
  Članica tima: Vlatka Janjić
  Sažetak ideje:Ručno izrađene unikatne ukosnice za kosu.
 • Cautio Lux
  Članovi tima: Goran Milanović i Andrej Marinčić
  Sažetak ideje: Sigurniji pješački prijelazi pri smanjenoj vidljivosti u gradovima i urbanijim sredinama.
 • Hortikulturno uređenje privatnih i javnih površina
  Član tima: Dario Jemrić i Ivana Babić
  Sažetak ideje: Uređenje i revitalizacija zelenih površina implementacijom koncepta kružne ekologije te pokretanje platforme za ekološko uređenje površina.
 • Jupiterska Atelier
  Članica tima: Petra Bilaver
  Sažetak ideje: Kreativno stvaranje i prodaja visokokvalitetnih (prvenstveno tekstilnih) proizvoda.
 • forestNOW
  Član tima: Ivan Hederić
  Sažetak ideje: Specijalizirana mrežna platforma (marketplace) koja objedinjava cjelokupnu šumsku turističku ponudu Hrvatske.
 • Kutija
  Članice tima: Ivana Babić i Anita Ladišić
  Sažetak ideje: Izrada slikovnice i edukativnih karata koji promiču brigu i destigmatiziraju temu mentalnog zdravlja kod mladih.
 • Oaza bilja i kristala
  Članice tima: Loredana Grlaš i Izidora Zavidić
  Sažetak ideje: Edukacija i proizvodnja pripravaka od bilja i kristala za podizanje kvalitete života.
 • Host Energy – H7 bikes
  Članovi tima: Marko Host i Dorian Krivokuća
  Sažetak ideje: Izrada električnih bicikala dobrih performansi i pristupačne cijene.
 • Picofeed
  Član tima: Filip Perica
  Sažetak ideje: Platforma za mikro mentorstvo.
 • Megy Treats
  Članovi tima: Lorena Hreščak i Dino Ušanović
  Sažetak ideje: Zdrave pseće poslastice.
 • Dnevni boravak
  Članice tima: Gea Miščević, Lana Birač, Mirna Knežević, Martina Pintar, Nina Kokorović, Virna Miščević i Maja Matijević
  Sažetak ideje: Sportska rekreacija za djecu kroz biotičke motoričke kretnje i iskustvo pokreta.
 • Sip & Chic Mobile Bars
  Članovi tima: Tia Juničić i Filip Janković
 • Sažetak ideje: Prenosivi barovi opremljeni samoposlužnim sustavima pića prilagođeni različitim konceptima za pružanje personaliziranog iskustva.
 • Simple Abalone – brend za slow living
  Članica tima: Danijela Demirović
  Sažetak ideje: Laneni proizvodi za dom i odjevne kreacije koji povezuju koncept sporog življenja, održivost i inkluzivnosti lokalne zajednice.