Potpisani su godišnji ugovori kojima se Grad Rijeka obvezao financirati udruge civilnog društva na provedbi projekata i programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Ugovore su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici udruga čiji će se programi financirati temeljem godišnjeg Poziva za prikupljanje ponuda za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Riječ je o udrugama Uzor, Oaza, Terra, Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Maticom umirovljenika Grada Rijeke i Franjevačkom svjetovnom redu – Mjesnom bratstvu Trsat. Ugovorena sredstva namijenjena za ovu namjenu financiraju se iz gradskog proračuna, a njihova ukupna vrijednost iznosi oko 2.5 milijuna kuna. Potpisivanju je nazočila i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Projekti koje će Grad Rijeka financirati tiču se zdravstvenih i socijalnih usluga poput skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji i kazneno prijavljenih mladih ljudi, prihvatilišta za beskućnike, prijevoza djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, prehrane za umirovljenike, prevencije ovisnosti kod rizičnih skupina te dnevnog boravka za ovisnike i druge skupine rizičnog ponašanja.

2.5 milijuna kuna za financiranje projekata udruga u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi

Grad Rijeka u ovoj godini izdvaja ukupno 3.5 milijuna kuna za financiranje 65 projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako su udruge dugogodišnji partneri s čijom je pomoći iniciran velik dio potrebnih programa. „Ove su udruge najbolji dokaz koliko je sektor civilnog društva važan za rješavanje zdravstvene i socijalne problematike jer bi bez njihovih volontera, rada i dobre volje mnogo usluga građanima bilo nedostupno“, rekao je Obersnel i zahvalio njihovim predstavnicima.

U ime potpisnika ugovora, Emil Baumgartner iz Matice umirovljenika grada Rijeke i Daniel Antunović iz udruge Uzor zahvalili su se na podršci Grada i gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te poželjeli nastavak suradnje koja će sadržavati još više aktivnosti i programa.

Uz navedena sredstva, Grad Rijeka će iz gradskog proračuna uložiti još oko milijun kuna u pedesetak odvojenih programa vezanih uz zaštitu zdravlja, socijalnu skrb i zaštitu životinja, što ukupno iznosi 3.5 milijuna kuna za 65 programa udruga. U posljednjih pet godina iz proračuna Grada Rijeke je za financiranje svih projekata i programa udruga iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi izdvojeno je oko 17 milijuna kuna.

Također, Grad Rijeka je za programe u istom području koje provode ustanove i institucije izdvojio 5.1 milijun kuna, a kroz posljednjih 5 godina za ovu je namjenu ukupno izdvojeno 42.3 milijuna kuna. Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, Grad Rijeka izdvaja više od 25 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Naime, zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što obvezuje Zakon. Grad Rijeka je drugačije od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć, a razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo više od osam i pol tisuća građana.

Skip to content