U Grand Hotelu Bonavia započela je dvodnevna nacionalna konferencija koja okuplja stručnjake u provođenju CAP programa, namijenjenog prevenciji i zaštiti djece od nasilja.

CAP program (Child Assault Prevention), koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“, jedan je od malobrojnih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Hrvatskoj. Nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Program ima nekoliko varijanti, odnosno kurikuluma, koje su namijenjene djeci različite dobi i potreba – predškolce i učenike osnovnih škola, kao i djeci s poteškoćama u razvoju. Sve one koriste pristup edukacije o prevenciji na tri razine, odnosno uključuju edukaciju osoblja odgojno-obrazovne ustanove, edukaciju roditelja ili skrbnika te edukaciju djece.

Svi CAP-ovi programi polaze od stava da nasilje predstavlja kršenje, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i da svi ljudi i njihova djeca imaju pravo biti sigurni, jaki i slobodni.

Program se u Hrvatskoj provodi od 1999. godine, a ove se godine obilježava deset godina provođenja programa za djecu s teškoćama u razvoju na nacionalnom nivou, kao i dvadeset godina provođenja programa u riječkim osnovnim školama.

Djeca uče kako prepoznati opasnu situaciju te potražiti pomoć za sebe i druge

Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“, istaknula je kako je cilj konferencije izrada plana provedbe CAP programa prevencije u 2020../2021. školskoj godini te prilagodba provedbe plana u uvjetima pandemije COVID-19.
„Zahvaljujem svim koordinatorima programa na entuzijazmu i predanom radu, koji je, vjerujem, izuzetno bitan u doba pandemije koronavirusa, kada su djeca više izložena nekom ugrožavajućem ponašanju“, kazala je Stanić.

Dijana Toljanić, koordinatorica CAP programa za Grad Rijeku, naglasila je kako se u Rijeci program provodi nešto manje u vrtićima, a većinom u osnovnim školama, i to kao program u 2. razredu te u 7. i 8. razredu. Naglasila je kako djeca kroz program uče kako prepoznati opasnu situaciju, kako pomoći drugima te kako zatražiti pomoć.

U ime Grada Rijeke sudionike programa pozdravila je Marija Japundža Broznić

U ime Grada Rijeke sudionike programa pozdravila je Marija Japundža Broznić

U Rijeci se program provodi u osnovnim školama te Centru za odgoj i obrazovanje

Program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju provodi se već deset godina u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka. Ravnateljica Ivone Šabarić Rubeša istaknula je kako je kroz program prošlo stotinjak stručnih djelatnika, nešto veći broj roditelja te 200-tinjak djece.
„Centar za odgoj i obrazovanje jedini u Hrvatskoj provodi male radionice i radionice za pomagače. Te radionice, pored redovnih radionica, potrebne su kako bi naši učenici mogli što kvalitetnije usvojiti znanje“, kazala je Šabarić Rubeša.

Grad Rijeka podupire provođenje ovog programa, a Marija Japundža Broznić, savjetnica za programe Grada Rijeke, naglasila je njegovu važnost u cilju prevencije nasilja.

Program Međunarodnog centra za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP, New Jersey, SAD) u Republici Hrvatskoj od 2000. godine provodi regionalni trening-centar, Udruga roditelja „Korak po korak“. Program je 2009. godine verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

CAP program svake godine obuhvati oko 6.000 djece kroz rad CAP pomagača, volontera posvećenih odgoju i obrazovanju djece. Na taj je način od početka provedbe programa u Hrvatskoj uključeno 113.000 djece i mladih, preko 70.000 roditelja i 23.000 odgojno obrazovnih djelatnika u vrtićima i školama u svih 20 županija RH i Gradu Zagrebu.