21. revija lutkarskih kazališta u Rijeci, koja okuplja nagrađivane predstave iz zemlje i inozemstva te nudi bogat popratni program, održat će se od 3. do 12. studenog u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Na 21. reviji sudjelovat će 17 kazališta iz Hrvatske i inozemstva, a riječ je o umjetnicima iz Španjolske, Poljske i Slovenije. Festival će otvoriti lutkarska predstava za mlade i odrasle „Duga“, prema pripovijetci Dinka Šimunovića, u režiji Tamare Kučinović i u izvedbi Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina.

Program 21. revije lutkarskih kazališta najavljen je na konferenciji za medije kojojoj su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić i ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir sa suradnicima.

Kao i svake godine, zaljubljenicima u lutkarski svijet Revija nudi nagrađivane dječje i lutkarske predstave iz domaćih i inozemnih kazališta te izložbe i radionice. Kako napominje ravnateljica Lupi Alvir, Revija je jedini lutkarski festival u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a pokriva i šire područje, te je namijenjena raznim dobnim skupinama – od beba do odraslih, što je jedino moguće postići lutkarskim medijem. Predstave će se održavati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, a dio programa bit će prikazan i u Mini Art-kinu Croatia.

Poseban događaj 21. revije je obilježavanje 100 godina od prvog izdanja knjige „Priče iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić. Uz Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje će izvesti svoju nagrađivanu predstavu „Šuma Striborova“, u obilježavanju obljetnice sudjelovat će i Art-kino Croatia i Gradska knjižnica Rijeka, Dječji odjel Stribor sa svojim programima.

Uz predstave za sve dobne skupine, riječki lutkari pripremili su i popratni program – izložbu Agate Freyer „Od skice do lutke“ koja će biti postavljena u Galeriji Kortil, radionicu izrade izvornih instrumenata koju će voditi Peter Kus u atriju HKD-a na Sušaku te tradicionalnu lutkarsku radionicu i igraonicu koju osmišljavaju likovni umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Raspored događanja, kao i kontakti za rezervaciju i kupnju ulaznica, dostupni su na stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

„Svim ljubiteljima lutkarstva želim ugodnih devet dana Revije i zahvaljujem svima koji su pomogli u njezinom ostvarenju“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

(A.S.)

Skip to content