Ovogodišnje županijsko i gradsko natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Domu mladih Rijeka i dvorani Dinko Lukarić na Kozali.

Cilj i svrha provedbe prometnog odgoja u školama te održavanja ovog natjecanja su odgoj i osposobljavanje učenika osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla.

Svoje  poznavanje prometnih i sigurnosnih pravila kao i vještine upravljanja biciklom odmjerili su učenici osnovnih škola starosti između 10 i 12 godina (rođeni 2006., 2007., 2008. godine). Nakon održanih školskih razina natjecanja, koja su provedena tijekom ožujka i travnja, pravo sudjelovanja na županijskoj razini izborilo je ukupno 40 učenika iz 10 osnovnih škola županije pod vodstvom svojih mentora. Svaku ekipu čine po dvije djevojčice i dva dječaka, koji svoju školu predstavljaju u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Natjecanje se sastojalo i provelo u dva dijela:

  • rješavanje ispita iz poznavanja prometnih pravila i propisa
  • vožnja biciklom na poligonima spretnost
Vožnja biciklom na poligonima spretnosti

Vožnja biciklom na poligonima spretnosti

Teorijsko znanje u poznavanju prometnih pravila i propisa provelo se na računalima u Domu mladih kroz zato predviđenu aplikaciju za provedbu ispita, a sve pod nadzorom ovlaštenog ispitivača HAK-a. Nakon provedenih ispita slijedi praktični dio vještine upravljanja biciklom. U dvorani Dinka Lukarića  uređen je poseban prometni poligon koji se sastoji od 3 pozicije s ukupno 16 različitih elemenata. Zbroj teorijskog i praktičnog dijela ispita daje konačni rezultat.

Nakon završenog natjecateljskog dijela uslijedilo je proglašenje rezultata. Najbolje plasiranim učenicima dodijeljene su prigodne medalje dok su trima najbolje plasiranim školama, uz pehare, uručeni bicikli kao sredstvo za rad te pripremu i osposobljavanje novih generacija učenika za sigurno kretanje u prometu. Nagrade je osigurao organizator natjecanja Autoklub Rijeka.

Ekipno, prema broju bodova najbolji rezultat na županijskoj razini ostvarila je ekipa OŠ Trsat pod vodstvom trenera Nevena Trinajstića. Druga je bila OŠ Pehlin pod vodstvom mentorice Božidarke-Matije Čerina, a treća ekipa OŠ Čavle pod vodstvom mentorice Mire Fafanđel.

Na temelju ostvarenih pojedinačnih rezultata, najuspješnije dvije djevojčice i dva dječaka činit će ekipu Primorsko-goranske Županije na državnom natjecanju koje se od 22. do 25. svibnja održava u Rovinju. Nabolje plasirani na državnom natjecanju predstavljati će Republiku Hrvatsku u rujnu u Madžarskoj na Europskom natjecanju.

Natjecanje je održano u organizaciji Autokluba Rijeka, a uz pomoć PGŽ i Grad Rijeka, OGU za sport i tehničku kulturu te uz podršku Policijske uprave primorsko-goranske – Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Prometne policije i Doma mladih.

(Foto: Autoklub Rijeka)