U utorak, 16. svibnja svečano će biti proslavljen blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika ispovjednika i dobrog glasa, čuvara mostova i njihovih graditelja

U veljači ove godine vijeća mjesnih odbora Školjić i Centar-Sušak podržala su i priključila su se inicijativi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta za estetsko i sadržajno profiliranje paviljona na mostu kod „Konta“ na način da se istakne memorijalni karakter ove građevine na nekadašnju kapelicu svetog Ivana Nepomuka koja se izvorno nalazila 30-tak metara dalje, a koju je ideju načelno prihvatio i gradonačelnik Grada Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel.

Tim povodom, kao i povodom svečane procesije koja će se povodom 300-godišnjice gradnje kapelice održati 16. svibnja 2017. od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do današnjeg „paviljona“ pozivamo vas na konferenciju za novinare 15. svibnja 2017. godine (ponedjeljak) na mostu kod hotela „Kontinental“ (paviljon) s početkom u 11:00 sati

Ispred pokretača inicijative konferenciji će prisustvovati:

  • Predrag Miletić, zamjenik predsjednika Vijeće Mjesnog odbora Školjić
  • Tea Čaljkušić-Mance, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Centar-Sušak
  • Igor Buratović, vijećnik Mjesnog odbora Školjić
  • Koraljko Pasarić, urednik glasila „Pod Voltun“ i predsjednik Pododbora za kulturu pri Mjesnom odboru Školjić
  • mons. Sanjin Francetić, župnik župe Assunta

 

Ispred Grada Rijeke

  • dr.sc. Srđan Škunca, pročelnik gradskog Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem
  • Ivan Šarar, prof., pročelnik gradskog Odjela za kulturu

Ove godine navršava se 300. godina od gradnje kapele sv. Ivana Nepomuka u Rijeci koja se nalazi na mostu preko Rječine, a koju su 1717. godine sagradili isusovci. Zbog povijesnih okolnosti 1954. kapela je maknuta i u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila kapela, sagrađena je replika spomenute ‘kapele’, ali bez vjerskih obilježja.  Kip sv. Ivana Nepomuka je prenesen i do danas se čuva u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva /Assunta) kao i ostaci nosivih stupova kapele.

U utorak, 16. svibnja svečano će biti proslavljen blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika ispovjednika i dobrog glasa, čuvara mostova i njihovih graditelja. Misno slavlje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, Uznesenja Blažene Djevice Marije (Veloj crikvi / Assunti)  u 18 sati predvodit će o. Zvonko Vlah DI.  Nakon mise vjernici će u procesiji krenuti do mjesta gdje je stajala kapela i tu će se pomoliti. Također, na trgu ispred Hotela „Continental“ bit će upriličeno kratko izlaganje koje će održati Goran Moravček o temi „Muke Ivana Nepomuka na Rječini“.