Prema prvim informacijama na dočeku Svetoga Oca Ivana Pavla II. u Rijeci bilo je oko 50.000 ljudi. Na Gatu Karoline riječke u četvrtak, sada već povijesnog 5. lipnja 2003., Svetog je Oca pozdravio gradonačelnik Grada Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel uručivši mu tom prilikom malenu škrinju dar Grada i građana grada Rijeke.

Ivan Pavao II_ dolazi katamaranomNa svečanom dočeku Svetoga Oca Ivana Pavla II. u Rijeci na Gatu Karoline riječke uz gradonačelnika mr.sc. Vojka Obersnela bili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, mr. Željko Glavan, pročelnica Ureda Grada Ksenija Linić te članovi Poglavarstva, Žarko Antonić , Maja Franković, Ivan Lenac i Ivica Plišić. Uz njih, Papu su dočekali i predstavnici crkvene zajednice; generalni vikar i predsjednik Odbora za doček Svetog Oca msgr. Emil Svažić, msgr. Milan Simčić, msgr. Ivoslav Linić, msgr. Gabriel Bratina, msgr. dr. Ivan Šporčić, msgr. dr. Milan Šimunović, msgr. Dinko Popović, msgr. Josip Šimac, msgr. Nikola Imbrešak, msgr. Josip Manjgotić, fra Serafin Sabol i dr..

Nekoliko minuta iza 18. 30 u riječku luku uplovio je katamaran “Judita” s najdražim gostom. U trenutku kada je Sveti Otac Ivan Pavao II. zakoračio na riječko tlo zazvonila su sva crkvena zvona. Bio je to povijesni trenutak za grad Rijeku i njegove građane. Papu je pozdravio domaćin, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, a zatim mu se obratio i riječki gradonačelnik mr. sc. Vojko Obersnel, koji mu je uputio riječi dobrodošlice.

Obersnel je u kraćem pozdravnom govoru Svetom Ocu, zahvalio na časti koju nam je ukazao odabravši upravo grad Rijeku za svoj dom tijekom pet dana njegova boravka u Hrvatskoj. Ovo je grad duge i burne povijesti, grad poznat po otvorenosti, toleranciji i gostoprimstvu, grad u kojem se bogatstvom smatra suživot različitih uvjerenja i svjetonazora. U našem se gradu s posebnom pažnjom njeguje ekumenizam koji Vi tako neumorno širite svijetom. Vaše ćemo poruke primiti s radošću i poštovanjem, rekao je Obersnel.
Gradonačelnik je tom prilikom Svetom Ocu u ime Grada Rijeke i njezinih građana darovao škrinjicu, sa zlatnom maslinom, kamenom i kristalom. Dar koji simbolički prikazuje naš grad i podneblje u koje je Papa došao. U trenutku predaje dara, kao simbol mira, pušteni su u zrak bijeli golubovi.

Na pozornici na Gatu Karoline riječke od 17.30 je trajao glazbeni program u organizaciji riječke podružnice Hrvatske glazbene unije Primorsko – goranske županije. Uz glazbu s prigodnoga CD – a pod nazivom “Papa među nama” nastupilo je 70 – tak pjevača, pop , rok, narodne i duhovne glazbe: ženska klapa Luka, klapa Fortunal, muška klapa Kastav, Kumi – vokalna grupa Katoličke udruge mladih Istre i Kvarnera, grupa 4´ 33´´, Katedralni zbor Cantores Sancti Viti, grupa E.N.I., Duško Jeličić i Bonaca, Sandro Bastiančić, En Face, Mario Lipovšek, Karin Kuljanić, Robert Justinić, Aleksandar Valenčić. Velikim zborom koji je u čast Svetog Oca pjevao pozdravnu pjesmu ravnao je maestro Nino Načinović.
Sveti Otac je potom s pratnjom krenuo papamobilom predviđenom trasom ka Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci u kojem će boraviti tijekom svojega III. pastoralnoga pohoda Hrvatskoj. Da je Sveti Otac Ivan Pavao II. osoba koja zrači vjerom i blagošću moglo se vidjeti na licima građana koji su okupljeni duž cijele trase pozdravljali Papu mahanjem i povicima “Papa-Papa”.

Još dugo nakon Papina prolaska u gradu je bilo na tisuće ljudi na čijim se licima odražavala sreća i zadovoljstvo što su imali prilike vidjeti Svetog Oca pa makar i s daljine i u prolazu