U četvrtak, 7. prosinca, u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se obilježavanje 50. godina utemeljenja Kluba liječenih alkoholičara “Centar”. Radi se ne samo o najstarijem klubu liječenih alkoholičara u gradu Rijeci, već i najstarijem klubu u cijeloj Hrvatskoj koji djeluje u kontinuitetu.

Klub liječenih alkoholičara je udruga u kojoj se nalaze članovi koji boluju od alkoholizma, članovi obitelji i članovi terapijskih timova, koji svi zajedno rade na liječenju i rehabilitaciji svojih članova, na temelju prihvaćenih principa potrebne apstinencije.

Kako je kazao dr. Milorad Stipanović, apstinencija je samo početak – cilj liječenja alkoholizma nije samo prestati piti, već promijeniti način života i živjeti sretan život.
„Bez liječenja u prestanku konzumiranja alkohola uspijeva 5 do 10 posto alkoholičara, no te ne znači i da su promijenili način života. Kao najuspješniji model liječenja pokazala se upravo apstinencija i terapijske grupe. Liječenje traje pet godina, s time da je važno prve tri godine biti redovit na grupnim sastancima,“ kazao je dr. Stipanović.

Grupe trenutno vodi psihoterapeutkinja Dolores Prodan, koja je istaknula kako se u klub dolazi samovoljno ili, što je najčešći slučaj, kao dio procesa liječenja, u kojem prvu stepenicu predstavlja liječnik opće prakse koji upućuje pacijenta na psihijatrijsko liječenje, dok sljedeći korak – rehabilitaciju i resocijalizaciju – provode upravi klubovi liječenih alkoholičara. Prodan je istaknula kako su klubovi liječenih alkoholičara odgovor na potrebe pacijenata, ali je ukazala kako javnost nije dovoljno senzibilizirana na činjenicu da je alkoholizam bolest nastala dugotrajnom i prekomjernom uporabom alkoholnih pića, koja dovodi do tjelesnih, živčanih, duševnih, obiteljskih, radnih i društvenih poremećaja.

Klub liječenih alkoholičara “Centar” osnovan je davne 1967. godine, kao drugi klub u Primorsko-goranskoj županiji, nakon kluba u Ravnoj Gori. Klubovi liječenih alkoholičara prije su bili puno rašireniji, pa ih je prije 30-ak godina samo u Rijeci bilo 37, budući da je svaka veća tvrtka imala svoj klub. Posljednji takav klub, koji je djelovao pri INA-i, ugašen je prije pet godina.

Procjenjuje se kako od bolesti alkoholizma pati oko 5% stanovništva, od čega znatno više muškaraca nego žena, iako u grupnim terapijama u klubu „Centar“, koje trenutno redovito polazi 18 osoba, ima i ženskih osoba. Upravo će svojim redovitim članovima na svečanosti u Gradskoj vijećnici uručiti diplome, kao podstrek za daljnje ustrajanje u apstinenciji i liječenju. Proslava će ujedno biti trenutak za podsjećanje na povijest kluba, kroz kojih je u ovih pola stoljeća prošlo oko 3.000 članova, predstavljanje sadašnjeg načina rada, ali i raspravu o ulozi klubova u liječenju alkoholizma.

Osim Kluba liječenih alkoholičara Centar, na čijem je čelu Dušan Dmitrović, u Rijeci djeluju još i klubovi Novi život, Riva te dva kluba na Zametu. Grad Rijeka podupire njihov rad na očuvanju apstinencije od alkohola, promjeni stila života, prevenciji ovisnosti i težih posljedica alkoholizma, unapređenju cjelokupnog zdravlja obitelji i sprečavanju transgeneracijskog prijenosa loših navika i ponašanja kod djece.