U Gradskoj vijećnici grada Rijeke povodom 8. Festivala bibliobusa održano je otvorenje 14. Okruglog stola o pokretnim knjižnicama.

Festival se u Rijeci zbiva 7. i 8. lipnja povodom nedjeljne 50. obljetnice formiranja riječke bibliobusne službe, prve u Jugoslaviji. Cilj Festivala je sudionicima, javnosti i medijima skrenuti pozornost na djelatnost pokretnih knjižnica i njihovu važnost u pružanju informacija i kulturnih programa naročito u manjim sredinama gdje su bibliobusi često jedini posrednici takvih sadržaja.

Na stručnom skupu „Okruglog stola“ susrelo se stotinjak knjižničara iz cijele 8. Festival bibliobusa u RijeciHrvatske, ali i Kopra i Postojne (Slovenija), Pečuha (Mađarska), Banja Luke (BiH), Kruševca (Srbija), Milana (Italija) i Leóna (Španjolska) koji su razmijenili iskustva i održali prigodna izlaganja na temu „Kultura u pokretu“. Uvodne pozdrave nazočnima uputili su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, koji je istaknuo kako će projekt Europske prijestolnice kulture udeseterostručiti sadašnji prostor gradske knjižnice i njenim preseljenjem u Kompleks Benčić ispraviti nepravdu koja traje 70 godina.

Festival je svečano otvoren na Korzu gdje je predstavljeno 16 bibliobusa iz Hrvatske i navedenih stranih gradova uz prigodan popratni program te defile autobusa centrom grada, a njega prati i izložba „Bibliobus, šta da?“ postavljena na postamentima na Korzu.

8. izdanje Festivala bibliobusa zbiva se u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Grada Rijeke, TD-a Rijeka 2020, PGŽ-a, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma te španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj.