Riječ je o monitorima Mindray uMEC koji omogućavaju praćenje respiracijskih pokreta, saturacije kisikom, temperature, arterijskoga tlaka i drugih parametara, koji se prate višekanalnim EKG-om te su nužno potrebni za rad s najtežim COVID-bolesnicima, a koje je Grad Rijeka donirao Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Monitori vrijedni 200 tisuća kuna nabavljeni su kao pomoć KBC-u Rijeka u jeku jesenskog vala pandemije bolesti COVID – 19, a u dogovoru s KBC-om koji je iskazao potrebu upravo za ovom medicinskom opremom. Nabavku nove opreme Grad Rijeka je prošle godine ponudio KBC-u Rijeka kao znak podrške zdravstvenim djelatnicima izloženima iznimnim naporima tijekom pružanja zdravstvene zaštite oboljelima od COVID-19 te za dobrobit građana koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog te bolesti.

Nakon pandemije, monitori će biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje, te tako dugoročno ostati dostupni potrebitim građanima Rijeke i svim drugim korisnicima zdravstvenih usluga KBC-a Rijeka.

Ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić zahvalio je Gradu Rijeci na velikom razumijevanju i žurnoj nabavi ove prijeko potrebne opreme. Premda brojke zaraženih padaju, u Post Covid eri liječnici su suočeni sa velikim brojem osoba koje, nakon što su preboljele koronu,  imaju teške smetnje, ponajprije sustava za disanje, zbog čega je KBC bio prisiljen povećati broj kreveta na Pulmologiji.

Post Covid Odjel

Post Covid Odjel

Voditelj post-COVID odjela doc. dr. Igor Barković kazao je kako su ovi uređaji dragocjeni, i čim su nabavljeni odmah su stavljeni u funkciju, s obzirom na to da su morali otvoriti nove kapacitete i  dodati još dvanaest kreveta. Korona je nova bolest o kojoj još uvijekne znaju svi detalji, Imamo određeni broj bolesnika koji trebaju potrebu za kisikom, nakon što prebole koronu, a imamo i one koji prebole koronu sa lakšim simptomima, a koji su se nakon određenog vremena morali javiti na Pulomogiju zato što su im se pojavilo otežano disanje, embolija i upale pluća. Prvi smo u Hrvatskoj otvorili Post Covid ambulanti i prvi otvorili Post Covid Odjel. Liječenje Post Covid pacijenata, od kojih neki znaju provesti i po dva mjeseca u bolnici zahtjeva velik angažman zdravstvenog osoblja, zato su ovi monitori izuzetno važni.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović je naglasio kako je Post Covid Odjel izuzetno važnan u radu s COVID-bolesnicima.

Premda je KBC Rijeka primarno u nadležnosti Ministarstva zdravstva, Grad Rijeka je do sada imao razumijevanja za sve potrebe te ustanove, te je i do sada pružao pomoć bolnici u vidu nabave potrebne opreme i  izvođenja građevinskih radova, rekao je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.  Grad Rijeka je tako u proteklih desetak godina uložio oko 12 milijuna kuna u opremanje KBC-a i uređenja prostora na različitim lokalitetima. Također,  za izgradnju nove bolnice Grad Rijeka je bez naknade ustupio zemljište vrijedno 45 milijuna kuna te će za potrebe nove bolnice izgraditi i potrebnu infrastrukturu odnosno spojne ceste, priključke na vodu, plin i slično. Možete računati s našom pomoći i dalje, kazao je Filipović.

Predstavljanju donacije nazočili su uz ravnatelja KBC Rijeka prof. dr. sc. Alena Ružića, zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković,  predsjednik Stručnog vijeća KBC Rijeka prof. dr. sc. Luka Zaputović, pročelnik Odjela za opstruktivne bolesti i difuzne bolesti pluća s intenzivnom njegom i voditelj post-COVID odjela doc. dr. Igor Barković i prof. dr. sc. Ljiljana Bulat Kardum, pročelnica Zavoda. za pulmologiju.