Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima, organizira 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Svečano otvorenje 8. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na razini Hrvatske održano je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, u ponedjeljak, 14. svibnja. U svečanosti otvorenja prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Željka Modrić Surina. Zamjenik župana, Petar Mamula, svečano je otvorio Tjedan.

Nakon svečanog otvorenja, ravnateljica, Željka Modrić Surina, ukratko je predstavila u sklopu europskog projekta LIKE preuređen stražnji dio Botaničkog vrta Muzeja namijenjen uzgoju biljaka u trajnom režimu ex-situ zaštite, te pozvala zamjenika župana Mamulu i gradonačelnika Obersnela da u režim zaštite stave prve dvije biljke i time otvore ovaj dio vrta.

Tjedan botaničkih vrtova - otvorenje vrta

Tjedan botaničkih vrtova – otvorenje vrta

Cilj Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki je promovirati djelatnost botaničkih vrtova, koja obuhvaća i stručan rad, znanstvena istraživanja, zaštitu prirode, edukaciju i promociju i približiti je javnosti, povezati djelatnike Vrtova međusobno te skrenuti pažnju na mnogobrojne aktivnosti otvorene za posjetitelje.

U Tjednu 2018. godine sudjeluje više od 20 suorganizatorskih ustanova, različitih botaničkih vrtova. arboretuma i zbirki, među kojima su sveučilišni botanički vrtovi, vrtovi unutar zaštićenih područja i mnog školski vrtovi.

Mali Primorski botanički vrt samoga Muzeja osnovan je 2005. godine, kao jedan od stalnih postava Muzeja. Upravo je u tijeku preuređenje stražnjeg dijela Vrta, koje se provodi kroz europski projekt LIKE, gdje će se urediti uzgojjne gredice kao nadomjesni habitat kojemu je cilj osigurati trajno preživljavanje ugrožene i rijetke NATURA 2000vrste Moehringia tommasiniana (Tommasinijeva merinka), a ujedno će pružiti mogućnost za ex situ zaštitu mnogih drugih vrsta. Također, kroz projekt CLAUSTRA+ u vrtu Muzeja uredit će se i mali Rimski vrt, u sklopu kojeg će se pokazati biljne vrste koje su imale značajnu ulogu u životu starih Rimljana.